Старт на реконструкция на читалище “Заря”, изграждат и фотоволтаици на покрива(ВИДЕО)

0

Цялостният ремонт на сградата на ОНЧ „Заря 1858“ започна днес. Символичен старт на строителните работи дадоха кметът на Община Хасково Станислав Дечев, секретарят на просветното средище Александър Милушев и представителят на фирмата-изпълнител Шенол Вели.

„Това е една от сградите-символи на Хасково, затова се радвам, че успяхме да спечелим този проект и да изпълним един наш ангажимент-да дадем нов облик и живот на най-старото читалище в Южна България“, каза при представянето на проекта градоначалникът. „Толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата на читалище „Заря 1858“ не е правен никога до сега. Това е и един от най-значимите проекти в нашата програма“, коментира пред журналисти градоначалникът. Ще бъдат обновени всички зали, административни части, библиотеките, голямата зала ще бъде изцяло ремонтирана и модернизирана, съгласно съвременните изисквания за безопасност и комфорт. Ще бъдат сменени всички системи, покрива и всички останали части на сградата.

„На покрива ще бъде инсталирана фотоволтаична централа, която заедно с термопомпата, ще позволи почти 90% енергийна автономност на сградата на читалището“, съобщи Станислав Дечев и допълни: „Читалището са хората, които работят тук, това е моето убеждение, което неведнъж съм споделял с Вас. А общината е тази, която трябва да създаде възможно най-добрите условия на читалищните дейци, за да творят, да възпитават и развиват талантите на децата ни“, обобщи кметът на Хасково.

Срокът за изпълнение на модернизирането и обновяването е 510 дни. „Пожелавам успех на строителите и нека обновяването на тази знакова сграда бъде направено качествено и в срок“, каза още Станислав Дечев. Секретарят на читалище „Заря 1858“ Александър Милушев благодари на Община Хасково за усилията да спечели и реализира този проект и пожела на строителя да извърши дейностите със сърце и душа. Всички школи на ОНЧ „Заря 1858“ са преместени в други сгради в Хасково, за да продължат дейността си по време на ремонта, съобщи още Александър Милушев. Единствено двете танцови формации „Хасково“ и „Рона“ все още не са преместени. Това ще стане до края на април.

Стойността на проекта 4 000 000 лв.  Споразумението за ремонт и обновяване на сградата на най-голямото читалище в община Хасково е съгласно Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Споразумението за неговото изпълнение беше подписано преди месец от кмета на Хасково и министъра на МРРБ.

 

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Субсидия е първият деклариран доход в офиса на НАП в Хасково
До 30 април плащаме данъка върху доходите

Баща и син биха нежелан гост
След гонка задържаха 38-годишен на АМ „Марица“ 

Затвори