Станислав Дечев: Започваме “Младост” през март, приоритет са децата/ВИДЕО/

0
Divel

В началото на годината потърсихме кмета на Хасково Станислав Дечев, за да отговори на актуални въпроси относно развитието на спорта и базите в града.

1. Какво предстои да се случи на стадион “Младост”?
– Две неща. От миналата година работим заедно с Българския футболен съюз, и това, което успяхме заедно с тях да разработим като програма, е подмяната на тревната настилка. Ще се превърне в един модерен стадион с изкуствена тревна настилка, с всякакви противоудари технологии, където ще могат да се правят денонощни тренировки и ще могат да се играят официални мачове. Второто нещо, което ние като община решихме да направим, е да отделим 400 000 лева от бюджета, за да подновим и цялата настилка на самата писта, която е в неугледно състояние. Имаме два варианта – единият е изцяло нова настилка, както на стадион “Хасково”, а другият е да запазим съществуващия един коридор, като го обновим.

Старско

2. Предвидени ли са средства за поддръжка и кога стартира ремонтът на стадион “Младост”?
– Основният ремонт по план с БФС трябва да започне през март с подновяването на настилката. След като изберем вида на настилката, трябва да направим обществена поръчка. По план през лятото трябва да се подмени и самото пространство около пистата. Ще бъде изградена една модерна поливна система. Тук не говорим за поддръжка в някакви големи стойности, тя буквално ще е като сегашната. Правим технология, която да е добра, за да можем да спестим в последствие като поддръжка.

3. Защо бе изпуснато тревното покритие на новата настилка на официалния стадион на Ямача?
– Ремонтът е направен по такъв начин. Вие виждате, подмяната на тревната настилка на стадион “Младост” по план е около 800 000 лв, в последствие още около 400 000 лева ще струва пистата. Горе ремонтът е направен за половината от тези пари. Не е добро качеството, няколко пъти викаме фирмата, за да си оправя пистата, защото се появиха пукнатини. Отделно от това извикахме специалисти през “Екопрогрес”, които възстановиха самия стадион доколкото може – там някои от дренажите не са добри, поливната система не се засича навсякъде напълно, затова и на места тревната настилка изгоря. Впоследствие я възстановихме и към този момент вече е в задоволително състояние. Все пак естествените тревни настилки по съвременните стандарти не могат да издържат на желанието за постоянни тренировки на нашите футболни отбори.

4. Други спортни бази предстоят ли да бъдат изградени през тази година?
– Създадохме една силно амбициозна програма с изграждането на нов, закрит плувен басейн. Той се намира на една територия, която е около 20 дка площ. В тази площ освен басейна, за чието изграждане вече имаме финансиране, самият терен предразполага развитие на спорта в Хасково. В него има три баскетболни игрища, футболен стадион, могат да бъдат изградени допълнителни игрища, но това е бъдещ план. Ако успеем да превърнем този съществуващ терен на “Панорама” в едно тренировъчно игрище, в последствие той може да стане изкуствен стадион, който да стане един спортен комплекс. Ние отделяме за там 1,3 млн лева от бюджета.

5. Приоритетът на Общината е да развива спорта на ниво професионален, аматьорски или само за детско-юношеските формации?
– Община от нашия ранг е по-добре да дава повече средства в детско-юношеския спорт и да оставим на частниците, на големите спортни клубове да се дофинансират, за да може да изградим едни по-добри футболни, баскетболни, хандбални клубове. Въпреки това ние подпомогнахме и тази година професионалните клубове с малко средства.

6. Новата наредба за спорта ще помогне ли на клубовете в този вид?
– Приетата Наредба за спорта аз оставих да бъде изградена в диалог. Участвах и в предната като областен управител, дори тя бе изградена в една от залите на областна администрация от всички спортни клубове. Този път очаквах същото да се случи в един много добър диалог между съветници и спортни клубове – да направят нещо, което да е най-доброто за децата на Хасково, за общината и гражданите. Разбрах, че приемайки я все още предстоят много разговори, за да стане тя във формата, в който всички да са доволни. Дадоха се срокове до март това да се случи. Надявам се на активността и на съветниците, и на клубовете, за да стане това факт.

7. Успя ли обединението на футбола в града?
– Според мен се случи от части, все пак едва ли има в света само един единствен клуб в населено място. Идеологията на този футболен клуб, доколкото аз съм запознат, е да има различни възрастови групи, където да има отбори, които да дадат най-доброто от себе си. Сега имаме разпокъсани много клубове с частични успехи. В крайна сметка с този начин на работа се очаква Хасково да има добри отбори, които да ни карат да се гордеем с тях.

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Любопитно от областта: Извора на Белоногата
Любопитно от областта: Извора на Белоногата

5 нови случая на COVID-19 в Хасковско, сред тях и медицински персонал
Осем нови с COVID-19 и един починал

Затвори