Станислав Дечев: Съединението не е само светъл празник, то е урок, който трябва да препрочитаме

0
Divel

“Съединението не е само светъл празник. Съединението на България е урокът, който трябва да препрочитаме, за да помним, че свободата не се защитава само с оръжие”, заяви в словото си кметът на Хасково Станислав Дечев.

Днес на площад “Свобода” се проведе официална церемония по повод 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Венци и цветя пред паметника на Незнайния войн поднесоха военни, представители на институции, политически партии, граждани.

Старско

В честването участие взеха военнослужещи от хасковското формирование 52 740, духовия оркестър към общината. Слово произнесе кметът Станислав Дечев и областният управител д-р Стефка Здравкова. Сред официалните гости бяха още зам.-кметът Динко Тенев, зам.-кметът Мария Вълчева, зам.-кметът Тенер Емин, зам.-областният управител Митко Петров.

“Преди 135 години България и българите направиха решителна крачка към изпълнение на Националния идеал за единение. Княжество България и Източна Румелия се обединиха, въпреки великите сили и въпреки тесните политически интересни. Народът и неговите естествени лидери направиха само една от много исторически грешки, допуснати от берлинския конгрес. Съединението на Княжество България и Източна Румелия е дар. При подготовката на Съединението и борбата за неговата защита, нашите държавници и общественици показаха политическа зрялост и мъдрост. Само месец по-късно българската войска демонстрира мъжество и доблест в боевете при Сливница, Драгоман, Пирот и Видин”, припомни Дечев.

“Днес Съединението не е само светъл празник. Съединението на България е урокът, който трябва да препрочитаме, за да помним, че свободата не се защитава само с оръжие. Националният идеал не се брани с демагогия, единството не се постига с вдигнати юмруци. България се пази, преди всичко, с разум, с национална далновидност и чест. Същата чест , който проявиха Стефан Стамболов, Чардафон Велики, Генерал Данаил Николаев, Захари Стоянов, Княз Александър Батемберг”, каза още градоначалникът.

“Време е и ние да заявим силната си любов към единна България и да защитим с чест мира и благоденствието, постигнати с нашите общи усилия, защото всички ние изповядваме една вяра. Съединението прави силата! Да живее България! Честит празник!”, заключи кметът.

Празничната програма продължи на сцената на площада. Участие взеха Мажоретен състав при МЦ Хасково с ръководител Елена Попова, ДТА „Южняче“ с ръководител Галина Щерева и Народен оркестър при община Хасково с ръководител Димчо Йорданов.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Църква за чакали /Фоторепортаж/
Църква за чакали /Фоторепортаж/

Бойко Борисов
Борисов: Справедливост не се постига с вдигнат юмрук и унижение на полицаите

Затвори