Спортист на годината в България все повече наподобява “Златният Орфей”

0

Нищо не пречи финалната церемония за “Спортист на годината” в България за 2024 г. през 2025-а да се проведе в Слънчев бряг. И без това едната награда заприличва все повече на другата. Призьори са тези, дето са най-симпатични на 107-те действащи спортни журналисти, от които най-много са в столицата София и все някак си пренебрегват момчето от Хасково Григор Димитров. Нищо, той днес им показа, виж ТУК какво заслужава и спечели титлата в Бризбейн.

Та, да се върнем на думата “действащи”, ами реално действащите в цялата страна колеги, отразяващи спорт, са доста повече. Доста от тях и досега недоумяват защо щангистът Карлос Насар и шахматистката Нургюл Салимова не са в тройката, поне. Насар има рекорди при мъжете. Две купи за best lifter, тази година, първата на европейското първенство в Армения я спечели, като победи по точки най-силния мъж на планетата Лаша Талахадзе, и освен това стана пръв с двубой, който никой не можа да надмине в още три категории след неговата.

През годината Салимова стана втора в Световната купа в Баку, което й осигури участие в турнира на претендентките, който излъчва участничка в мача за световната титла – най-голямото отличие в шаха. Също така през 2023 г. Салимова помогна на България да спечели европейската отборна титла.

Нека не бъдем разбирани накриво. Обявеният за втора година №1 в класацията Александър Везенков е явление в европейския баскетбол и не е нужно да бъде избутван насила в класацията от някои спортни отразители. На Везенков му трябва аклиматизация в САЩ, за да развие потенциала си в най-силното баскетболно първенство на планетата Земя. Той е упорит и талантлив, вярваме, че ще успее и му стискаме палци.

Идеята на този текст е, че всеки, взел европейска, световна, а защо не и двете титли едновременно, заслужава да попадне на върха. Това обаче става с ясни критерии, които “действащите” 107 трябва да избистрят, ако не искат “Златен Орфей” или по-точно “Златна малинка”.

Автор: Развигор Разколников

      PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на  имейл:xnewsbg@gmail.com,  очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас!

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Розите взеха победа на Ямача
Красимир Илиев: Целта пред “Саяна” е първото място

Шампионът Гришо: Да имам този трофей отново значи много за мен
Шампионът Гришо: Да имам този трофей отново значи много за мен

Затвори