Спектакъл „Невястата“ гостува в Хасково

0
Divel

В навечерието на Националния празник на България – 3 март, община Хасково подарява на жителите и гостите на Хасково музикално-танцовия спектакъл „Невястата“- постановка на Фолклорен ансамбъл „Родопа“ Смолян.

Тя ще бъде представена пред хасковска публика на 28 февруари 2020 година от 18,00 часа в салона на читалище „Заря-1858“. „Невястата“ пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си.

Старско

Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. “Невястата” е нещо напълно ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас. Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на ансамбъл “Родопа”.

Действието се развива на фона на мултимедийни пейзажи от планината, а във фокуса е скалата над Смолян, наречена Невястата. Танцовият разказ за драматичната любовна история разгръща сцени с народни обичаи, етнография и автентичен фолклор. Любовта и годежът на Елица и Горан са илюстрирани с едни от най-красивите родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла. Част от музиката на спектакъла е авторска, написана за “Невястата” от младия композитор Николай Балабанов.

Сюжетният конфликт на постановката се развива като контрапункт на родопския фолклор и ориенталски ритми. Градацията на либретото следва именно пътя на похитената от Агата Елица до зъберите и скалата над Смолян, наречена днес на Невястата.

Режисьор на спектакъла е Адриан Петров – главен художествен ръководител на ФА „Родопа“. Хореографи са Сийка Василева – главен хореограф, Спас Стойнев и Стефка Барбудова, а композитор е Николай Балабанов.
През 2017 година ансамбълът е удостоен с три отличия от Годишни фолклорни награди – ансамбъл на годината, ансамблова постановка на годината с „Невястата” и хореограф на годината – Сийка Василева.
Според оценките на публиката спектакълът носи магията на Родопите и е впечатляваща музикално-танцова интерпретация на емблематична за Смолян легенда.

За първи път в Хасково– „Невястата“ – една легенда за силата на вярата и духа. На 28 февруари от 18,00 часа.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Арестуваха двама с кокаин и марихуана
Ограбиха 54-годишен хасковлия

Пежо заора в канавка за Узунджово
Турчин се заби в стълб

Затвори