Собственикът на вълкодава от Въгларово окончателно на свобода

0

Собственикът на кучето, нападнало миналата седмица дете в село Въгларово, окончателно остава на свобода срещу парична гаранция от 6000 лв. Това реше днес Хасковският окръжен съд, като потвърди определението на районния и отхвърли протеста на прокуратурата.

51-годишният Атанас Караиванов е обвинен, че не е положил достатъчно грижи за кучето от порода азиатски вълкодав, което отглеждал, в резултат на което е причинена тежка травма на 10-годишно момче, а друго дете е било в риск също да пострада. Нахапаното от кучето е в пловдивска болница, като е било с временна опасност за живота, сочат от прокуратурата.

Старско

Обвинението настоява на Караиванов да бъде наложена най-тежката мярка задържане под стража с аргумента за висока обществена опасност на престъплението, опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Според Окръжния съд обаче, няма реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Той е с чисто съдебно минало, от години с постоянен адрес в селото, където се занимава с животновъдство и отглежда кучета. Той остава на свобода срещу паричната гаранция, като определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Пред съда Атанас Караиванов заяви, че съжалява за случилото се и е готов да помага с каквото може, като иска само детето да е добре. Защитата му заяви, че наложената мярка е адекватна за случая.

Ако обвинението бъде доказано, предвиденото от закона наказание е до 3 години лишаване от свобода или пробация и глоба до 5 000 лева.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
21 точки по вота
21 точки по вота

15 септември: С кратки тържества, на открито и при строги мерки започна учебната година
1,9 млрд. лева за модернизация на образованието и връщане на деца в клас

Затвори