Случаите на коронавирус у нас надминаха 600 (ВИДЕО)

0
Divel

Случаите на коронавирус у нас надминаха психологическата граница от 600 души като те вече са 611. Това обявиха на редовния брифинг от Националния оперативен щаб.

За последното денонощието новите случаи са 30 , като от тях 13 са настанени в болница. Това е увеличение от 5,2%, спрямо предходния ден. 498 са изследваните души.

Старско

От новите случаи по административни области са както следва: София – 18, Кюстендил – 4, Смолян – 2, Сливен- 2, Стара Загора – 1, Пазарджик – 1, Пловдив – 1 и Добрич – 1.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 33 души. Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 24.

Новите излекувани са 6, като вече са 48 – 31 мъже и 17 жени.

233 души са настанени в болница, като от тях 27 са в интензивен сектор.

На брифинга стана ясно, че има официални резултати на изследвани 1 016 души от МВР. Средната възраст на изследваните е 39 години. 1007 са с отрицателен резултат, двама от тях имат антитела и скорошна инфекция, като те ще бъдат допълнително изследвани. Други 7 души имат изградени антитела, което показва, че инфекцията е преминала. Това обяви държавният главен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.

“При военни също са изследвани над 1 100 души, без симптоматика. Предстои изследване на кораб, който се прибира от учение в Румъния. Там ще бъдат изследвани 146 моряци, които нямат оплаквания, но сме задължени да бъдат изследвани”, заяви генерал Мутафчийски.

“Изследването е интересно, защото ни дава картина от ситуацията. Тези 0,7% заразени означават, че активна циркулация на вируса в София не е налична. Значи, че епидемията е под контрол. И ако продължим с мерките, тя ще може да остане с нисък интензитет на разпространение. И също така – че не можем да разчитаме на някакъв масов имунитет, който да ни пази”, добави Кунчев, като подчерта, че все още е рано за отслабване на мерките.

“Вчера имахме среща с представители на лекарския съюз – за имунизациите, за женските консултации. Карантината забранява плановата дейност, женските консултации, детските имунизации и др. След Великден се говори за създаване на така наречените “зелени коридори” за бременни жени и малки деца и така постепенно да се възстанови дейността на болниците. Не се знае до колко време ние ще се борим с коронавирус”, каза още генерал Мутафчийски.

В България не се наблюдава повторно заразен с коронавирус, обясни Мутафчисйки и добави, че няма достатъчно данни по отношение на имунитета.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Wizz Air
Wizz Air спира всички полети между София и Лисабон

44 000 касови бележки от областта участват за награата на НАП
Две нови електронни услуги пуска НАП

Затвори