Славена Бойчева: 36 кадъра те карат да мислиш

0
Divel

Славена Бойчева учи втора година специалност “Дигитална медия” във Forth Valley College/University of Stirling/, Шотландия.

Международният университет е в топ 10 на най-добрите висши училища във Великобритания, класиран е на 1- во място в Обединеното кралство и на 5 -то място в света за неговата кампусна среда. Славена завършва ПМГ “Боян Петканчин” през 2018 година с отличен успех. Родом е от Хасково.

Старско

Трудно ли беше да влезеш в едно от престижните висши училища във Великобритания?
– По принцип е трудно, но когато систематично си учил и полагал усилия, а не просто в 12 клас да решиш и да кандидатстваш, не е трудно. Във “Forth Valley College” влезнах с оценките по двете матури, успеха от дипломата и държиш изпит по английски език. Учи се две години в колеж, после още две в университет, за да получиш бакалавърска степен. През първата година от 36 човека в специалността, останахме 25. Почти една трета не успяха да преминат.

Как реши да кандидатстваш тази иновативна специалност “Дигитална медия”?
– Винаги съм искала да се занимавам с фотография, но тя е много тясна специалност и трудно би могъл да се реализираш само с нея. Обичам да снимам и видео, в гимназията съм правила такива проекти, свързани с информационни технологии. Тази специалност ми дава възможността да се развивам във всички сфери едновременно. Сигурно на по-късен етап ще специализирам по-тясно в една.

Втора година учиш в колежа. Какво те впечатлява и какво не в тяхното образование?
– Тяхното образование изцяло е проектобазирано. Нямаме семестриални сесии, също и хартиен учебник, всичко е на електронни носители. Правим проекти през цялата година и ги защитаваме, това са нашите изпити. Цялата информация ни я подават онлайн, което на мен ми харесва. Има и учебници, но са доста скъпи. Много се цени екипната работа, за което те поощряват. Първата година всяка седмица имаше задачи и нямах никакво лично време. В проектите ти самият проявяваш инициативност, набираш си екип, за да изпълниш заданието. Със сигурност на този етап няма нещо, което да не ми харесва в методиката на образование, тук на острова.

Кога започна да се интересуваш от фотография?
– Още като малка обичах да се преструвам как снимам с първия аналогов апарат вкъщи, без да правя наистина снимки. Тогава бях на 7 годинки. Фотографията може да разкаже много, без думи, като ракажеш цяла история. Обичам художествената фотография или да снимам на кино площадка. Имахме през изминалата учебна година проект с BBC. Едно коледно събитие, как се развиват звуците в игрите. Тоест какво значение имат звуците, за да бъдат по-реални игрите. До всеки един от нас стоеше човек от BBC и даваше напътствия през цялото време на събитието. Всичко това се излъчи на живо и беше много интригуващо.

Какви са тенденциите и защо студентите на Острова заснемат аналоговата фотография?
– Много млади хора на Острова снимат аналогова фотография или на т.н. лента, защото искат да се научат на повече неща. Имаш само 36 кадъра и трябва да мислиш много преди да натиснеш спусъка. Аз също снимам на лента и обичам черно-бялата фотография. Има вече и доста конкурси за аналогова фотография.

Можеш ли да направиш разлика в медиите на Острова и тук?
– Например BBC няма право да излъчва реклами и не заема ничия страна. Телевизиите в нашата страна, дори и БНТ, се спонсорират от частни компании, което може да изкриви истината. Там да работиш в медийната сфера е нещо съвсем нормално, а тук на хората, които работят, се гледа като на някакво много голямо изключение. Ако кажеш, че работиш като фотограф в България, те питат как печелиш и много тудно можеш да заявиш позиция.Там, ако хобито ти е фотография, можеш да я превърнеш в работа.

Къде искаш да се развиваш – в чужбина или да се върнеш в България?
– Нито тук, нито там. Искам да пътувам, да опозная повече култури. Така мирогледът ти се отваря и се обогатяваш. Затова като завърша не смята да остна на едно място, искам да имам възможност да пътувам.

Едно пожелание към читателите на xnews.bg.
– Да не бъдат толково сивогледи. Да гледат на света като нещо, което е много цветно и да търсят малките неща, защото там се крие истинската красота.

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Спирката до училище "Васил Левски"
Спирката до училище “Васил Левски”

Приемат авторски стихотворения, разкази и есета за списанието "Южно утро"
Приемат авторски стихотворения, разкази и есета за списанието “Южно утро”

Затвори