Скандал с боклука на Хасково(ВИДЕО)

0

Радваме се, че Административен съд-Хасково и ВАС отмениха незаконосъобразното решение за такса смет в Хасково за 2020 г. Това заявиха на пресконференция днес от общинското ръководство на БСП в града.

Съветници от партията коментираха, че са реагирали още при разглеждане на внесената тогава от кмета Станислав Дечев докладна до местния парламент, като са гласували против приемане на решението. Днес Камен Тодоров и Богдан Кирилов подробно припомниха мотивите си.

Като „пълен провал за кмета и администрацията му и ново доказателство за липсата на компетенция“ определи лидерът на партията в Хасково Камен Тодоров случилото се. Общината трябва да върне всички незаконно получени средства на гражданите и бизнеса, категориче бе той.

Много е важно политиката да се прави и след избори, заяви Камен Тодоров и допълни, че пресконференцията е с работно заглавие „Г-н Дечев, върнете парите на хасковлии, защото ги подведохте“.
Минимум 3-4 млн. лв. ще се отвори дупка в бюджета на общината заради това незаконосъобразно решение, прогнозира той.

От БСП определиха докладната за определяне на такса смет през 2020 г., като изключително некомпетентна. Показва срамно непознаване на закона от екипа, подготвил тези текстове, като са дадени само едни крайни суми, без да е ясно на каква база са формирани те, коментираха още от общинското ръководство на БСП.

Г-н Дечев и г-жа Захариева са хората, които трябва да върнат парите на хората и бизнеса, заяви председателят на организацията Камен Тодоров.

3-месечен е срокът, в който общинският съвет на Хасково трябва да определи начина, по който хората и бизнеса да получат надвзетите суми за таксата през 2020 г. Общинският съвет, в лицето на председателя, е наясно с решението на ВАС и следва да го изпълни, коментира адвокат Ина Вескова.

Следващите решения за 2021 и 2022 г. са аналогични, така че след това определение на ВАС е твърде вероятно да последват същата съдба, прогнозираха още от БСП в Хасково.

 

ОБЩИНАТА: НАЙ-УДАЧНО Е НАДВЗЕТОТО ДА СЕ ПРИСПАДНЕ ОТ БЪДЕЩИ ВЗЕМАНИЯ

Малко по-късно днес брифинг по темата дадоха и от общината. Съгласявам се със съда, няма и как да го оспорвам, заяви кметът Станислав Дечев. Той коментира, че има няколко начина, по които общината да процедира. Най-удачен вариант е да предложим на ОбС да бъде взето решение за приспадане на бъдещи вземания- от следващо плащане за следваща година на въпросните, според имота, средства, заяви той.

Докладната за повишаване на такса битови отпадъци е от мое име, така че смятам е редно аз да внеса и това предложение, допълни той.

Председателят на ОбС Таня Захариева също коментира, че е възможно да се подава искане от всеки един засегнат от това решение до общинската данъчна дирекция. Тя посочи, че „това е много трудоемко за самите граждани и считам, че прихващане на вземанията от бъдещи техни задължения е най-коректна и най-добре би съответствал на обществения интерес“.

Отбелязано бе, че отмененото увеличение за физическите лица е в размер на половин промил. За втора зона, например, сумата е между 20 и 30 лв. за голям апартамент над 120 кв. . В „Орфей“ и „Бадема“ за над 70 кв. жилище е в размер на около 11 лв., а за по-малко жилище- 5-7 лв. При юридическите лица сумите също няма да са големи и няма да е нещо сериозно за възстановяване, допълниха от общинската данъчна дирекция.

Очакват се данни от „Информационно обслужване“ за броя на засегнатите юридически и физически лица и какъв е размерът на надвзетите суми. Предстои да бъде направен и съответният анализ, допълни хасковският кмет.

От общината в Хасково подчертаха още, че има масово оспорване на план-сметките за такса битови отпадъци, като дадоха за пример Димитровград, Кърджали, Ямбол, Добрич и др. Това е изключително сложна материя и няма просто обяснение, заяви Станислав Дечев.

 

ХАС ОТЛОЖИ ДЕЛОТО ЗА ТАКСА СМЕТ 2022 Г.

Междувременно днес Административен съд – Хасково отложи и насрочи за друга дата делото по жалба срещу Решение №511/17.12.2021 г. на Общински съвет – Хасково, в частта му на раздел II, с който е
определен размерът на таксата за битови отпадъци за 2022 година за населението на гр.Хасково, за населението и за жилищата на предприятия в IV зона и местностите „Кенана“, „Куба“ и „Туристическа хижа“, за населението и за жилищата на предприятия в V зона, за населението в селата на община Хасково, за всички нежилищни имоти на предприятия.

Отлагането се наложи поради неявяване по здравословни причини на един от жалбоподателите, който е и процесуален представител на останалите оспорващи.

Следващото съдебно заседание ще е на 7 декември, от 11.00 часа.

Делото беше образувано по жалба на граждани и организации, в която се излагат твърдения за незаконосъобразност и нищожност на оспорената част на решението.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Омбудсманът против скока в цената на водата за Хасково
Омбудсманът против скока в цената на водата за Хасково

Кабинетът отпусна 7.7 млн. лв. за парка над ДНА и ремонт на улици
Община Хасково обявява подбор за наемане на специалисти в социално-здравни услуги

Затвори