Синдикатите във „Фолксваген“: Нов завод само при 10 години запазване на работните места

0

Ръководителят на влиятелния работнически съвет на германския автомобилен концерн Volkswagen Бернд Остерло поиска десетгодишна защита за работните места на служителите от основната марка VW – до края на 2028 г.

Това е условието за съгласие компанията да построи нов завод в Източна Европа, като България е една от алтернативите. Това поясни пред хиляди служители самият Остерло по време на срещата на съюза.

Мярката следва да важи за всички германски заводи на бранда VW: “Искаме същата защита за всички служители тук”, поясни той, цитиран от DPA. По този начин предишните защитни регулации ще бъдат коригирани – досега имаше гаранция за работните места до края на 2025 г. за “бъдещия пакт” – пакета за строги икономии, както и застраховката за работните места до края на 2028 г. за заводите в Емден и Хановер.

Преди седмица стана ясно, че синдикатите ще блокират решението за строежа на новия завод на концерна в Източна Европа. “В рамките на вота в Надзорния съвет нашите представители няма да гласуват в подкрепа на това предложение”, посочиха представители на Работническия съвет. Според тях вместо да се строят нови капацитети в Източна Европа, концернът би трябвало да насочи компанията към вече съществуващи мощности.

Главният изпълнителен директор Херберт Дийс увери, че приема сериозно несигурността и опасенията на служителите. Тенденцията за дигитализация ще струва работни места, особено в администрацията. С модерните IT системи много рутинни задачи и процеси могат да бъдат автоматизирани, каза той пред около 20 000 служители. “Ясно е това ще премахне и част от работните места в администрацията”. По думите му ще бъде търсено социално решение, например чрез частично пенсиониране.

Дийс подчерта, че до 2025 г. той е гарантирал сигурността на работните места. Въпреки това няма алтернатива: “Трябва да генерираме значително повече пари с нашите коли, за да инвестираме в бъдещето”. Поради строгите изисквания на ЕС за емисиите CO2 делът на “Фолксваген”, от пазара на електрически автомобили ще трябва да бъде около 40% до 2030 година.

“Електрическата кола се произвежда с около 30% по-малко работа от тази с традиционни двигатели и ще е трудно това да се компенсира само с текучеството на служителите и частичното пенсиониране”, каза той. В същото време концернът продължават да изпитва недостиг на софтуерни специалисти. В сегмента трябва да се създадат 2000 нови работни места./dir.bg/

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Местим часовниците с час назад
Ето кога ще въртим стрелките на часовниците

Румен Радев
Румен Радев назначи членове на Централната избирателна комисия

Затвори