Сигнали до КЗП и КЗК за планираните от мобилните оператори увеличения

0

Писма до Комисията за защита на потребителите и до Комисията за защита на конкуренцията с искане регулаторите да защитят потребителите на мобилните оператори от планираното едностранно повишаване на цените по вече сключени договори са изпратили от гражданската платформа Изправи се.БГ .

В сигналите те искат КЗП да провери дали едностранното повишаване на цените на услугите по средата на вече сключен договор без право на отказ поставя потребителите в неравноправно положение. Според екипа на гражданската платформа това е нелоялна търговска практика и следва да бъде обжалвано от КЗП.

В сигнала се посочва още, че това се случва за втора поредна година, като през 2022г. КЗП позволи това увеличение и не атакува общите условия на трите мобилни оператори, които позволяват ежегодното увеличение на цените с размера на инфлацията от НСИ. Според бившия омбудсман Мая Манолова няма основание за подобно поскъпване, тъй като допълнителните разходи на мобилните оператори за енергия се компенсират от държавата за цялата 2022г. и подкрепата за цената на тока за бизнеса продължава и през 2023г. За гражданите такава подкрепа липсва, а повишението на цените „допълнително ще влоши трудното положение на българските семейства, които не издържат на натиска с поскъпването на основните продукти от първа необходимост с над 30%, ръста на цената на парното с над 50%, на водата на места с 70%, на тока, газа…“, пише в сигнала.

От Изправи се.БГ сигнализират и КЗК заради възможно незаконно споразумение между трите мобилни оператора, които синхронизирано повишават цените си, като и трите са записали в общите си условия възможност за едностранното им индексиране без правото потребителите да се откажат без неустойка от повишената цена.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Спряха един дрогиран и двама подпийнали водачи
Спряха един дрогиран и двама подпийнали водачи

Виктория Бешлийска представя „Сърце“ в Хасково
Виктория Бешлийска представя „Сърце“ в Хасково

Затвори