Септември е бил един от най-топлите за последните 90 години

0

Месец септември 2023 г. е един от най-топлите за последните 90 години, сочи справката на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за времето през септември.

В Хасково на няколко пъти падаха температурни рекорди, като на 22 септември следобед показанията на термометъра стигнаха 33,9 градуса по Целзий.

Средните месечни температури са между 16 и 23 градуса по Целзий, като имат отклонение от месечната норма между плюс 1 и плюс 4 градуса. Най-високата измерена температура е 37,2 градуса на 23 септември в Крумовград. В София – 32,2 градуса, също на 23 септември. Най-ниската минимална температура в станция в населено място е 2,1 градуса на 12 септември в Чепеларе, а най-ниската измерена температура е на връх Мусала на 28 септември – минус 1,3 градуса.

Температурите са по-високи от обичайните. На 2 септември почти едновременно възникват четири пожара в Сакар планина, по границата с Турция, на територията на общините Свиленград и Тополовград, където е обявено бедствено положение. Топлото време и поривистият вятър спомагат за разрастването на пожарите. Огънят обхваща 10 000 хектара пасища и бадемови дръвчета. Налага се евакуация на жителите на свиленградските села Варник и Маточина.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Епизод VI: Картинката е ай сиктир
“Спящата красавица” в театъра, Миро на 14 октомври

Хасковлии пречупиха войводите с два гола
Гол на Плахов донесе три точки на Саяна

Затвори