Седмокласниците писаха по разказа “Талисман”, 85 не се явиха

0

85 седмокласници от Хасковска област не са се явили на националното външно оценяване по български език и литература. На изпита се падна Вариант 1.

Ученически оркестър организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче. То оздравява. Тази история, разказана в авторския текст от един от музикантите, трябваше да преразкажат от името на неутрален разказвач седмокласниците, съобщиха от МОН.

Старско

Разказът „Талисманът“ на Красимир Бачков е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в VII клас. Авторът е писател и поет – публикувал е седем сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на различни национални награди за проза. Превеждан е на английски, руски, украински и словашки. Има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище.

Майстор Кольо Фичето е герой на текстовете за четене с разбиране и за редактиране на изпита в VII клас. С тях са свързани и останалите езикови задачи. Седмокласниците трябваше да решават също литературни задачи върху изучавани произведения. Изискваше се още с три-четири изречения да обяснят внушението на думи на Моканина от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков.

Националното външно оценяване по български език и литература за 10 клас са пропуснали 123 ученици. На изпита десетокласниците работиха с три текста – научен, медиен и художествен. Една от задачите беше свързана с формулиране на теза по темата „Човекът и общуването“, а друга изискваше да се напише резюме върху откъс от изучавано произведение – „Дърво без корен“ на Николай Хайтов.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Стотици проверени при спецакцията на полицията
Полицаи спипаха нафта, тютюн и дрога в Хасковско

Мотористи катастрофираха, единият е в болница
Мотористи катастрофираха, единият е в болница

Затвори