Седмичен тюрлюгювеч от скандали с криптовалута и конфликти на интереси

0

Цените на храните в България скочиха с над 50% за година (ЧЕТИ ТУК!). Вероятно, заради поскъпването на хранителните ни продукти, в държавата ни редовно се разбъркват тюрлюгювечи от скандали.

Главният такъв през изтеклия седемдневен цикъл е аферата за скандала с криптобанката „Нексо“. На петъчния брифинг на прокуратурата беше намекнато, че като финансов министър съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев имал среща с представители на компанията. Впоследствие самият Василев обясни, че това е била рутинна среща във ведомството му с няколко фирми от бранша, а цялата акция определи като стария виц “компютрите били компоти”.

„Няма лошо млади и будни хора, които симпатизират на една политическа сила, да правят дарения. Но, ако доходът ти е 40-50-60 хил. лева и даваш 1/3 за тази партия, това е малко неестествено. Ако тези дарения са правени в кратък период от време, дали това не е едно общо дарение разбито на части, за да не се правят проверки за изпиране на пари”, коментира зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров даренията, извършвани от служители на “Нексо” към „Демократична България“. Факт е обаче, че тези средства са декларирани в Единния регистър на даренията по Изборния кодекс на Сметната палата. Със страшна сила виси въпросът, когато хора с прякори даряват партии от началото на демокрацията до ден днешен, тези дарения декларирани ли са? А на бас, че не са всичките!

Националните скандални тюрлюгювечи продължават на национално ниво с хасковски привкус. С 5 000 лв. е глобен бившият директор на ОДМВР – Хасково Венцислав Кирчев заради конфликт на интереси, установен от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Производството срещу него е по сигнал от юридическо лице, че на 20 май миналата година в качеството си на директор на Главна дирекция „Национална полиция“ е резолирал докладна, с която е утвърдил два разхода – до 4 200 лв. и до 800 лв. Парите били за доставка и монтаж на врати, закупуване на фаянсови, теракотни плочки и сифони за служебния апартамент на Кирчев. Той бил настанен там със заповед на министъра на вътрешните работи, като бил сключен договор за наем.

Комисията е изслушала Венцислав Кирчев и неговия адвокат, които отричат да е имало конфликт на интереси, защото всичко било коментирано със счетоводството, според което нямало пречка да бъдат отпуснати парите. След ремонта реално Кирчев е живял в апартамента един месец, а после му е било прекратено назначението и той е освободил апартамента. Според адвоката в случая нямало частен интерес, защото пренасочването на финансови средства от една дирекция към друга не се считало за неправомерни действия.

Според комисията обаче в конкретния случай има реализирана облага, видно от фактурите на стойност 713.59 лв. и 4 117 лв., като е осъществен конфликт на интереси. Според разследващите той е нарушил и договора за наем, защото според него всеки ремонт е за сметка на наемателя. Административното нарушение е извършено на 20 май 2022 г., когато Кирчев е поставил резолюция „Да“ на докладната в свой частен интерес.

По тази причина от комисията му налагат глобата от 5 000 лв., отнемат в полза на държавата сумата от 198.25 лв., представляваща получено нетно дневно възнаграждение, когато е упражнил правомощие в своя полза. В полза на държавата се отнема и сумата от 4 830.59 лв., представляваща материална облага, реализирана в конфликта на интереси.

Това решение може да бъде оспорено пред Административен съд. Същото важи и за общинския съветник от БСП в Хасково Виктор Годжов. 5000 лв. глоба наложи му наложи КПКОНПИ заради конфликт на интереси. Като съветник Годжов е участвал в обсъждането на докладна, с която общинското дружество „Тролейбусен транспорт“ пое градските линии 1 и 4, които бяха обслужвани от частната фирма „Златно руно“. На заседанието той не гласува, но пък даде пресконференция, на която обяви, че защитава интересите на гражданите.

Годжов обаче живее със собственичката на частната фирма Боряна Тенчева. Пред комисията той отрекъл да е женен, но видно от справки в Национална база данни „Население“, той е с постоянен и настоящ адрес съвпадащ с този на Тенчева, с която имат и имат две общи деца. Той е бил и управител и едноличен собственик на капитала на дружеството, показала проверката на комисията.

Годжов ще бъде лишен и сумата от 605.37 лв. , която представлява възнаграждение му за участие в заседанието на ОбС от 29 юли м.г. Сумата трябва да бъде възстановена на общината.

Всичкият буламач се доовкусява с връчването утре – понеделник. Тогава президентът Румен Радев връчва третия мандат за посочване на кандидат за министър-председател, и то на червените от БСП.

Въпреки че преядохме от предсрочни избори, да ни е сладко поредното ходене до урните. Пък и местен вот предстои, а междувременно, докато се стигне до там, цените на храните ще растат още. Предизборният тюрлюгювеч пък пак ще си го плащаме всички.

 

Автор: Развигор Разколников

PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на  имейл:xnewsbg@gmail.com,  очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Димитровград играе контрола с елитния Арда
Димитровград играе контрола с елитния Арда

Президентът: Никоя политическа демагогия не оправдава да се залага живота на почтения човек
Румен Радев дава третия мандат на БСП

Затвори