Създават Областен съвет за превенция на домашно насилие в Хасковско

0
Divel

Областен съвет за превенция на домашно насилие в област Хасково ще бъде създаден, като част от процеса на превенция, съобщават от областната администрация. Вчера тя се включи в Координационен механизъм за подкрепа на жертви на домашно насилие на територията на област Хасково, чиято основна цел е подобряване на сътрудничеството между институциите и организациите на местно ниво, които имат отношение към осигуряването на подкрепа за жертвите на домашно насилие.

Трябва да бъдем съпричастни към жените, жертви на домашно насилие, но първо трябва да признаем, че проблемът съществува и даже става все по-стряскащ. Безразличието ни прави съучастници. Институциите трябва да бъдат по-ангажирани, защото от последната статистика се вижда, че стават все повече жертвите на насилие. Това е огромен проблем за обществото ни и затова подкрепяме идеята за създаване на Координационен механизъм за подкрепа на жертви на домашно насилие на територията на област Хасково. Смятам, че в сътрудничество с професионалисти от държавните институции, общините, секторите на здравните и социалните услуги и неправителствените организации, ще обединим усилия и ще работим за ефективна подкрепа на пострадалите, коментира заместник-областният управител Виолета Желева.

Старско

Вчера тя проведе среща с управителя на фондация „Х&Д Джендър Перспективи“ Петя Петкова. От организацията са подписали 22 споразумения за сътрудничество с общини, съдилища, училища, неправителствени организации и други. Фондацията стопанисва Кризисния център за жени, пострадали от домашно насилие и техните деца в Димитровград от създаването му до момента. 12 жени и 14 деца са получили помощ и подкрепа там.

Вчера стартира световната кампания „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“, като мотото през 2021 г. е „Да спрем фемицида – убийствата на жени, основани на техния пол – 365 дни превенция, действие и отговорност!“. Кампанията ще приключи на 10 декември – Международен ден на правата на човека.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Димитровград договаря сътрудничество с Аджибадем Сити Клиник
Димитровград договаря сътрудничество с Аджибадем Сити Клиник

99 нови с COVID, 6 починаха, скок на ваксинираните в областта
83 нови с коронавирус и шестима починали в Хасковско

Затвори