Съдия Тянкова: Ако ние не направим съдебната реформа, ще ни я наложат отвън (ВИДЕО)

0

“На настоящия Висш съдебен съвет му липсват политики, като най-важната е кадровата политика. Надявам се, че ще имаме силите да вземе тежки решения и непопулярни, защото ако нямаме тези сили, съдебната реформа ще продължава да стои на хартия. Ако ние сами не я направим, ще ни я наложат отвън.”

Това заяви на брифинг пред журналисти председателят на Окръжен съд – Хасково съдия Миглена Тянкова, която бе избрана за член на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет.

Старско

“Проблемите в системата са много, те са видими за всички, работещи в нея. Не само че не бяха решени, те бяха отлагани във времето, натрупаха се и за съжаление се задълбочиха много. Имам надежда, че този състав на съвета ще бъде работещ, защото голяма част сме административни ръководители, а другата част са заместник-председатели, тоест, хора с административен опит”, заяви тя.

Съдия Тянкова подчерта, че ВСС не правораздава, а управлява и ръководи системата, и заради това е необходимо в структурите на съвета да бъде изграден административен капацитет, тоест, системата има нужда от съдии с опит в управлението и администрирането на органите на съдебна власт.

Предстои избор на парламентарна квота, която да попълни съдийската колегия, но все още не е ясно това кога ще се случи с оглед политическата ситуация. Миглена Тянкова е на мнение, че не е възможно частично да встъпи част от ВСС, тоест, само професионалните квоти без парламентарните такива. По този въпрос се очаква решение от Конституционния съд.

Мандатът на сегашния Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
200 000 лв. за културни дейци и организации разпределя община Хасково
200 000 лв. за културни дейци и организации разпределя община Хасково

22 награди за „Галаксико“ от „Пловдив - древен и вечен“
22 награди за „Галаксико“ от „Пловдив – древен и вечен“

Затвори