Съдът не пусна Селман Йоздемир, той припадна в залата

0
Divel
Арестуваният за 288 кг хероин 41-годишният турски гражданин Селман Йоздемир не бе пуснат на свобода, съобщиха от Темида. Както XNEWS.BG първи писа, Йоздемир преди 7 дни обяви гладна стачка в знак на протест. Защо – вижте ТУК.

Вчера в хасковския окръжен съд се гледа мярката му за неотклонение. В молба на защитника му Надя Делева, тя иска по-лека мярка от “задържане под стража”. Първоначално по казуса бяха задържани Йоздемир и иранецът Сеидмохамадхас Мирхосеин Рамазани. През август месец обаче, Рамазани е пуснат под “гаранция” в размер на 5 000 лева и си е заминал за Иран. А мотивите на прокуратурата са, че е отпаднала опасността той да се укрие или извърши друго престъпление. Така турският гражданин остава единственият задържан по случая.
По време на съдебното заседание на 41-годишния Йоздемир му е станало лошо и се е наложило да бъде извикан екип на спешна помощ. Мъжът е бил откаран под охрана в болницата, а съдебното заседание прекъснато. След като се е почувствал по-добре, е бил върнат в съдебната палата и заседанието е продължило.
Пратката за 18 744 700 лева бе заловена на 14 април 2019 година на ГКПП “Капитан Андреево”. Тогава е извършена щателна митническа проверка и с рентгенова апаратура на товарен автомобил с иранска регистрация. В товара на камиона е открита дрогата. Товарът е бил документално оформен като колети от Иран до България за Пловдив.
Въпреки молбата за по-лека мярка, съдът не е уважил искането и така Селман Йоздемир остава в следствения арест. Мотивите – наличието на обосновано предположение за извършено от обвиняемия престъпление предвид събраните към момента доказателства и реална опасност от извършване на друго престъпление и укриване от разследващите органи.
Защитникът на Йоздемир Надя Делева съобщи, че молбата й за назначаването на съдебно-медицинска експертиза не е уважена от съда, защото клиентът й сам е решил да гладува. “Изложените съображения от страна на защитника на обвиняемия за влошеното му здравословно състояние не налага изменение на мярката за неотклонение в по-лека”, се казва в съобщение от съда.
Решението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен съд – Пловдив. Ако бъде признат за виновен го грози затвор от 15 до 20 г. и глоба от 200 000 до 300 000 лв.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Задигнаха 24 бона от микробус
Задигнаха 24 бона от микробус

Лудогорец взе минимална победа над Хасково
Умут Хабил отново с националната фланелка

Затвори