С пускане на бели гълъби откриха 20-я детски етно фестивал в Минерални бани(ВИДЕО)

0

Със символично пускане на бели гълъби в небето бе даден стартът на 20-то юбилейно издание на детския етно фестивал „Децата на Балканите с духовност в Европа“ в националния курорт Минерални бани. Преди това участници и официални лица се включиха в празнично шествие до сцената на Летния театър.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров откри официално фестивала като честити празника на всички присъстващи. “Вече 20 години КНСБ, Благотворителният фонд на името на д-р Желязко Христов и община Минерални бани правят това събитие уникално и устойчиво в годините и със сигурност му дават нови измерения с нова динамика и бъдеще. Танцът и песента, изкуството като цяло, водят след себе си красота, възпитават и дават ценностна система, която е изключително важна на цялата нация. Заедно с всички наши специфики и различия, ние заедно се веселим и празнуваме. Сигурен съм, че тези, които бяха на първото издание и вече са пораснали, са отнесли частица от тази енергия и толерантност. Това е нашата цел – да опитваме през празника, фолклора, музиката и танца да покажем, че можем заедно да продължаваме напред”, каза в словото си Пламен Димитров.

“Този фестивал се превърна в културен празник за региона. Пожелавам достойно и успешно представяне на всички участници, защото фолклорът е част от духовността на хората”, заяви областният управител Красимир Ангелов.

“В днешното забързано ежедневние ние се зареждаме с енергията да направим нашия регион по-добро място за живот. Нашето различие е нашето богатство. В тези времена, когато виждаме, че имаме нужда от вяра и единство, изглежда, че има надежда за нашето развитие. Надявам се, че и с вашата помощ политиците и хората, които се занимават с обществени дейности, ще вземем пример и ще загърбим разделението и противопоставянето, които ни пречат да управляваме заедно”, каза народният представител от ДПС Сезгин Мехдем.

Сред гостите бяха още председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер, областният лидер на ДПС Мехмед Атаман.

Над 2 000 участници от България, Босна и Херцеговина, Молдова, Северна Македония, Сърбия, Турция и Черна гора се представят в 20-то юбилейно издание на фестивала. Преди официалното откриване бе почетена паметта на неговия създател – проф. д-р Желязко Христов, като пред паметната му плоча бяха положени венци и цветя.

 

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Четири жени пострадаха при катастрофа на АМ "Марица"
Четири жени пострадаха при катастрофа на АМ “Марица”

Менте маркови дрехи спряха на ГКПП "Капитан Петко войвода"
Иззеха контрабандни стоки от 4 микробуса при специализирана операция

Затвори