С писма и обаждане по телефона НАП напомня на граждани да декларират доходите си до 30 април

0

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тези дейности в срок до 30 април.

Данните са вписани в предварително попълнените годишни данъчни декларации, като информацията за вида на получените доходи е отразена в съответните приложения. Преди да бъдат подписани и подадени, предварително попълнените данни следва да се прегледат, допълнят и коригират при необходимост, както и да се прецени дали доходите, вписани в декларацията, са облагаеми или необлагаеми. Облагаемите доходи подлежат на задължително деклариране, а необлагаемите, каквито например са доходите от онлайн продажба на лични вещи, могат да се обявят пред НАП по желание.

Електронната услуга за подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физически лица е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или с квалифициран електронен подпис (КЕП) в е-Портала на приходната агенция.  Лицата, които не разполагат с ПИК,  могат да го получат за минути и безплатно във всеки един офис на НАП.

При неподаване на декларация или наплащане на дължимия данък гражданите подлежат на санкции.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на приходната агенция 0700 18 700, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор и в сайта на НАП.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Двама пренощуваха в ареста, полицаи иззеха папироси
Двама дрогирани въртят волана

Тарашиха Коледните къщички, заловиха кюстендилец с ментета на границата
Полицаите спряха разпра и откриха дрога, още 4-ма арестувани

Затвори