С достойнство и вяра: Георги Налбантов

0
Divel

Рубриката „С достойнство и вяра“ продължава с друг почетен гражданин на Хасково – Георги Налбантов /1930-2012/.

Той е роден на 25 февруари 1930 г. в ивайловградското село Камилски дол. Завършва средното си образование в Ивайловград през 1948 г. През 1954 г. завършва висше образование в СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност „Педагогика“. Последователно работи като учител, заместник-директор, директор на Педагогическото училище в Хасково, местната Вечерна гимназия и СПТУ по строителство. Бил е заместник-началник на отдел „Просвета и култура“ в Окръжен народен съвет-Хасково.

Старско

В периода от 1959 до 1964 г. е директор на Драматичния театър в Хасково. Тогава за първи път в страната в Хасково се организира Празник на българската драма и театър. Впоследствие е директор на Драматичния театър в Димитровград, а от 1979 до 1992 г. отново управлява Театъра в нашия град. За две години оглавява и Кукления ни театър.

В годините, в които Георги Налбантов е директор на ДТ „Иван Димов“ в Хасково, театралната трупа печели едни от най-големите награди на Националните прегледи на българската драма и театър, награди на Съюза на артистите в България за режисура, сценография и актьорско майсторство, колективна награда за най-добра постановка, индивидуални награди за най-добра женска роля, за млад режисьор и много други.
Георги Налбантов е носител на „Златна значка“ на Градския народен съвет в Хасково, „Златна значка“ на Съюза на артистите в България, „Златна значка“ на Комитета за култура, орден „Кирил и Методий“ – II-ра степен. Умира през 2012 г.

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 02.07.2004 г.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Лек автомобил помете тракторна косачка
70-годишна кара нелегално такси в Тополовград

Трима пострадаха при две ПТП-та
Трима пострадаха при две ПТП-та

Затвори