Румен Радев: Шипка е нашият храм на свободата

0
Divel

Президентът Румен Радев присъства на тържественото отбелязване на 142 години от Шипченска епопея.

В 12.00 часа на връх Шипка президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част, след което бе отслужена заупокойна молитва. Държавният глава произнесе слово и положи венец пред Паметника на свободата.

Старско

Състоя се възстановка на шипченските боеве.

В 20.45 часа държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 142-ата годишнина от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово. Тържествена проверка-заря е от 21.05 часа.

Публикуваме целия текст на словото му:

В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад.”, каза в словото си държавният глава.

“И днес тук е сборният пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност отново ще поменат безсмъртните.

Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Неуморен и непоколебим бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на Родината като страж на свободна България. Като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи.

Тук върху камък е изписан нашият дълг и трябва да помним:

– че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът,

– че похитителите на българската история нямат място в бъдещето.

Да отстояваме свободата си срещу посегателства – от чужди и от свои.

Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот.

Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее. Защото в неговата основата са положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие.

Вечна памет на героите!

Да живее свободна и независима България!

Румен Радев: Шипка е нашият храм на свободата

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Два Фолксвагена катастрофираха край Минарлни бани
Два Фолксвагена катастрофираха край Минерлни бани

Арда и Черно море не се победиха (СНИМКИ)
Арда и Черно море не се победиха (СНИМКИ)

Затвори