Румен Радев призова за операция по дезинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости

0

Дрязгите покрай предстоящата ротация оставят впечатление, че всъщност няма толкова голямо значение кои ще бъдат пешките на властовата дъска, защото решенията се взимат от други хора на друго място, заяви държавният глава

Ние или ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата. Затова е необходима непоколебима операция за дезинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Банско днес в отговор на въпрос.

Разнищването на случая с Мартин Божанов е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава, подчерта Румен Радев. Той допълни, че „всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт единствено с политическа протекция“. Президентът припомни за редица разследвания, за които българското общество така и не получи отговори: кой е диктувал в тефтерчето на Филип Златанов, кой е кадрувал чрез Красьо Черния, къде са Пепи Еврото и неговите “джуджета”.

Затова, по думите му, продължи и варварското разграбване и превземане на държавата именно в комфорта на безнаказаността. Президентът Радев подчерта, че ще използва всички инструменти, с които разполага президентската институция, за да настоява този случай да бъде разнищен докрай. Това е един истински тест не само за съдебната власт, но и за правителството и за Народното събрание, посочи държавният глава и допълни, че в момента те имат големия шанс да изкарат България на нов път. „Ако не успеят да го направят, това означава, че или не могат, или не искат да се справят с мафията“, каза още президентът. Той изрази увереност, че всички институции си дават сметка, че ако и сега оставят този случай да бъде потулен и държавата да бъде оплетена в зависимости, това управление не може да трае дълго.

Дрязгите покрай предстоящата ротация оставят впечатление, че всъщност няма толкова голямо значение кои ще бъдат пешките на властовата дъска в ролята на министри, защото решенията се взимат от други хора на друго място. Това посочи държавният глава в  отговор на въпрос за предстоящата ротация в изпълнителната власт и спора за поста на външен министър. Румен Радев заяви още, че ще спази конституционните си правомощия и ще проведе консултации с политическите сили, след което ще връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила, представена в парламента. „Важно е партиите да отчитат, че устойчивост в политиката може да се гради, само ако тя почива на  ясни принципи и ценности“, посочи президентът и допълни, че прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани.

Помолен за коментар за протестите в земеделието, Румен Радев подчерта, че избухналите протести навсякъде в Европа показват, че в Европейския съюз се разминават амбициите и възможностите за решаване на този проблем. Той припомни, че още през есента на 2022 г. служебният министър на земеделието е поставил остро въпроса на вниманието на Европейската комисия, предупреждавайки, че ще се стигне до такова развитие на ситуацията в сектора. За съжаление не бяха предприети навременни действия, отбеляза президентът и допълни, че предприетите впоследствие мерки все още са половинчати. „Ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност и своята конкурентоспособност, тя трябва да се вслушва в гласа на земеделските стопани и да предприема мерки навреме“, подчерта още Румен Радев.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Харманлийци спретнаха традиционния празник на местността "Трифончето"
Харманлийци спретнаха традиционния празник на местността “Трифончето”

Студ сковава Хасковска област
Тайната на здравето през зимата

Затвори