Румен Радев: Преди 135 години българинът взе в свои ръце съдбата на родината си

0
Divel

“135 г. ни делят от съдбовния 6 септември, когато българинът взе в свои ръце съдбата на родината си. Това събитие не беше дело на външни сили, на политически пазарлък, това беше народно дело, победа на българския характер и свободолюбие, дело на шепа храбреци.”

Това заяви президентът Румен Радев в село Брестовица, където участва в честванията по повод 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Старско

“В нашия исторически път има събития, които с годините единствено добавят смисъл към отстояването на националната ни идентичност, към съкровения стремеж на българския народ за свобода, справедливост, равенство пред закона.” Държавният глава подчерта, че именно духовният заряд на тези исторически паметни дати ни заставят да осъзнаем нашия днешен дълг към род и Родина

По думите на президента зад дързостта на смелите българи да предизвикат Великите сили и установения ред, да изправят гордо глава и да поправят една историческа неправда, е застанал целият български народ, независимо от пол, възраст, занятие и политически убеждения. „В онези славни дни, дори политиците успяха да бъдат на висотата на въжделенията на българския народ“, посочи в словото си държавният глава.

По късно през деня президентът участва в тържественото шествие по повод 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в село Първенец. В приветствието си пред жителите и гостите на селото Румен Радев заяви, че на днешния светъл празник пътят му е по-дълъг, защото и пътят към решаващото събитие през 1885 година е дълъг и минава именно през село Първенец, Община Родопи.

В село Първенец Румен Радев наблюдава историческа възстановка и поднесе цветя пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Турция разполага танкове по границата с Гърция
Турция разполага танкове по границата с Гърция

Кантарджиев: Скоро ще има ваксина срещу COVID-19, ще е безплатна
Кантарджиев: Скоро ще има ваксина срещу COVID-19, ще е безплатна

Затвори