Румен Радев: Българската адвокатура има значима роля в борбата за справедливостта

0

Върховенството на правото означава наличие на справедливост в нашето общество, но не на думи и лозунги, а чрез истинско и ефективно правораздаване, с ясни принципи и непоколебимост. Това няма да стане с предизборни обещания за борба срещу корупцията, последваща пълна амнезия и индулгенция в името на властта и отново плахо повдигане на темата едва когато замирисва пак на избори. Това заяви президентът Румен Радев при официалното откриване на Общото събрание на адвокатите от страната, което събра в София близо 400 делегати от цяла България.

В приветствието си към тях държавният глава отбеляза значимата роля на адвокатите в борбата за справедливост, като основна легитимна цел на всяка съдебна реформа, както и за развитието на България като модерна европейска демокрация. По думите на президента защитата на правата на човека е висша конституционна и демократична ценност. „Правата обаче не са даденост, както не е даденост и справедливостта в обществото, а отстояването им изисква ясни принципи, реализъм в нашето сложно време и ежедневни усилия“, заяви Румен Радев.

Според президента защитата на правата на човека не е лесна задача във време на политически превратности, ротация на принципи и ценности, феодализация, често наблюдаван  блокаж на институции, паралелно правораздаване, организирано в тайни клубове на магистрати. За съжаление, ставаме свидетели на прибързано и странно законодателство, което често е встрани от обществения интерес, както и приемане на закони на едно четене, без оценка и обществено обсъждане, прокарване на важни промени в преходни и заключителни разпоредби на закони, заяви Румен Радев. Той даде и пример с безпрецедентния опит наскоро Народното събрание да отмени със закон конституционни положения, засягащи Висшия съдебен съвет и правомощията на главния прокурор.

„В тази сложна и противоречива среда адвокатите често се явяват последната бариера пред беззаконието и гарант за справедливостта. Неслучайно българската адвокатура има своето особено място, отредено й в Конституцията, която ясно показва, че тя следва да бъде свободна, независима и самоуправляваща се“, заяви Румен Радев пред делегатите от Общото събрание.

Румен Радев посочи, че е важно да се чуе силният и смел глас на адвокатите по отношение на поредните разкрития за паралелно правораздаване, организирано в частни клубове, за нерегламентираната мрежа на влияние върху съдебната система и заплахи върху магистрати и бизнеса. „Не можем да позволим и този случай да премине покрай нас, без да има въздействие за виновните“, призова държавният глава, като отбеляза, че адвокатите могат да са стимул и коректив за работата на съответните компетентни институции за разплитането на този случай.

Президентът изтъкна значението на върховенството на правото за наличието на перспектива за българите да живеят и работят в родината си. „Ако имаме предвидимост и бързина на съдебните производства, обективно и безпристрастно наказателно преследване, правна сигурност и стабилност, ефективна защита на собствеността, а последните разкрития за рекет върху бизнес инвеститори разкриват отново продължаващата голяма язва в нашето общество, ние ще имаме качествено образование, здравеопазване и инфраструктура, ще имаме сигурност за инвестициите. А най-важното е, че   младите хора ще виждат перспектива да остават тук, в България“, допълни президентът.

Президентът отбеляза ангажираността на адвокатурата за решаването на общественозначими проблеми и пожела на адвокатите да бъдат свободни, независими и самоуправляващи се, както повелява Конституцията.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Саяна Хасково разби Карнобат на Ямача
Саяна Хасково разби Карнобат на Ямача

Божидар Саръбоюков от Харманли с първа титла при мъжете
Божидар Саръбоюков ще участва на Световното по лека атлетика в зала

Затвори