„Репортери без граници“ поиска Европарламентът да осъди атаките срещу журналисти в България

0
Divel

„Репортери без граници“ (РБГ) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната, пише Свободна Европа.

В своя позиция международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

Старско

„Обезпокоително е да виждаме, че личните и обидни атаки срещу журналисти от най-високопоставените представители на властта в България не са изолиран случай и продължават да се случват. Европейският съюз не може да позволява журналистите да бъдат заплашвани по такъв институционализиран и системен начин в държава членка. Призоваваме председателят на Европейския парламент съвсем ясно да осъди, тези опозоряващи атаки“, заяви Полин Адес-Мевел, ръководител на офиса на организацията за ЕС и Балканите.

„Репортери без граници“ цитират случаите с главния редактор на разследващия сайт „Биволъ“ Атанас Чобанов, който в Брюксел се опита да зададе въпроси на главния прокурор Иван Гешев.Тогава главният обвинител няколко пъти попита: „Как е времето в Москва“. По време на същата случка евродепутатът Александър Йорданов се обърна към журналиста: „Абе, може ли да говориш такива глупости бе, Чобанов?“

„Репортери без граници“ споменават и отношението на премиера Бойко Борисов към журналисти, които той нарече „мисирки“.

Не е подминат и случаят от последните дни, когато зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов свърза журналисите от бТВ Венелин Петков и Антон Хекимян със съмнения за корупция.

“В целия свят има корупция, въпросът е да има ефикасна борба срещу нея. Всичко може да излезе. А Вие защо не допускате, че може да излезе някой телевизионен водещ? Или смятате, че телевизионните водещи не са корумпирани… Ето Ви го един Антон Хекимян, вижте с имена говоря. Ето Ви го един Венелин Петков.“, каза тогава Симеонов.

„Репортери без граници“ припомнят, че през последното десетилетие в България има сериозна криза с медиите, “които са притежание на само няколко олигарха, а журналистите са обект на постоянен тормоз“. Те се позовават на класацията на “Фрийдъм хаус”, според която страната заема най-ниската позиция сред държавите от ЕС – 111 място в индекса за свобода на словото.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Откриха наркотик в двама свиленградчани
Хванаха момче и момиче с марихуана в БМВ

Наградиха домашните вина в Ивайловград/ВИДЕО/
Наградиха домашните вина в Ивайловград/ВИДЕО/

Затвори