Ремонтираха два кладенеца за питейна вода край Свиленград

0

Завърши ремонтът на два кладенеца за питейна вода в землището на Свиленград, до помпена станция „Лъв чешма”. Това съобщи кметът на общината арх. Анастас Карчев след проверка на обектите заедно с управителя на ВиК – Свиленград Атанас Генов.

За сондажа и рехабилитацията на кладенците по спешност бяха отпуснати 64 000 лева от общинския бюджет, за да се реши проблемът с недостига на вода и слабото налягане в Свиленград и селата Генералово и Капитан Андреево. Към съоръженията е монтирана нова помпа със средства на ВиК – Хасково. Установено е, че с включването на кладенците към водоснабдителната мрежа се достига допълнителен дебит от 30 литра вода в секунда към града и селата, което е повече от очакваните 20 литра в секунда. Така Свиленград и районът ще се захранват с питейна вода от 12 кладенеца с общ дебит над 100 л в секунда.

Ремонтираха два кладенеца за питейна вода край Свиленград
Паралелно с това след обследване на водопроводната система от ВиК е установена и отстранена скрита авария, довела до загуби на вода през последните няколко месеца.

С всички тези мерки решаваме проблема с дефицита на питейна вода, заяви арх. Карчев. Тъй като очакваме разрастване на града, а от там и увеличаване на потреблението, общината ще продължи да търси нови резервни водоизточници. В същото време продължаваме да работим по подмяната на стари водопроводи в Свиленград – в кв. „Младост” и улиците в района на СУ „Д-р Петър Берон”. В бюджета за тази година сме заложили средства и за проектиране на нов напорен водопровод на помпената станция до село Момково, снабдяваща с питейна вода 25 населени места в община Свиленград и съседната община Любимец, допълни той.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
БЧК раздава хранителни пакети на 16 493 в област Хасково
БЧК раздава хранителни пакети на 16 493 в област Хасково

Златни и сребърни накити за над 70 000 лв. задържаха на „Капитан Андреево“
Златни и сребърни накити за над 70 000 лв. задържаха на „Капитан Андреево“

Затвори