Рефинансиране на кредит – може ли да подобри живота ни?

0

В днешно време, средствата често не ни достигат. Искаме да имаме уютно жилище, хубав автомобил, модерна техника, да ходим на почивки и заведения често, но с ниските доходи в страната, тези удобства изглеждат трудно постижими.

Когато искаме повече или пък имаме спешна нужда, обикновено вземаме пари на заем. Най-често това се случва като изтеглим кредит от банка или фирма за бързи кредити. Понякога, след като вече имаме кредит, ни се налага да вземем нов. В един момент имаме толкова много заеми, че ни е трудно да ги управляваме. Добро решение в тази ситуация е да прибегнем до рефинансиране на кредит.

Какво е рефинансиране на кредит и как да се възползвате?

Рефинансиране на кредит е процес, при който обединявате едно или няколко свои задължения в едно ново или пък погасявате предсрочно един заем, за да изтеглите друг по-изгоден. Когато решите да рефинансирате е нужно да проучите всичко добре. Започнете с избирането на надежден кредитор. Имайте предвид, че не всяка финансова институция предлага рефинансиране на кредит. След като намерите институции, на които имате доверие, разберете какви са техните условия. Важно е да знаете дали компанията има изисквания за поръчител/гарант, банкова гаранция или пък застраховка по заема. Таксите също са важна част от оскъпяването. Проверете за наличието на такива, и в институцията, в която погасявате старото си задължение. Понякога таксите за предсрочно погасяване са описани в договора ни, но не им обръщаме достатъчно внимание.

Какво да правите, ако имате лоша кредитна история?

Поради наличието на множество заеми, голяма част от потребителите често допускат просрочия. Честите просрочия пък водят до лоша история в Централен кредитен регистър. Когато имате лошо ЦКР е трудно да изтеглите нов заем, или пък да рефинансирате изгодно. В този случай шансовете да вземете заем от банка са ниски. Добрата новина е, че има доста институции за бързи заеми, които кредитират клиенти с лошо ЦКР. Друго предимство на небанковите институции е, че много от тях предлагат онлайн процес. Така можете да спестите време и усилия.

Умно решение ли е рефинансирането на кредит?

Ако проучите всичко добре, обединяването на задълженията може да подобри живота ви. Все пак трябва да сте внимателни. Честа грешка при рефинансиране е, че потребителите теглят кредит с по-висок лихвен процент от този на настоящия им заем. Ако не сметнете добре лихвата и таксите или удължите кредита прекалено дълго с цел да намалите месечната вноска, крайната сума на задължението може да се увеличи и в крайна сметка да платите повече. Друго, за което да внимавате, когато погасявате предсрочно старото задължение е дали ще ви остане достатъчно голяма сума за нужната ви цел. Каквито и заеми да теглите, винаги четете договорите си. Едно рефинансиране наистина може да бъде добро решение, но е нужно да сте наясно с условията на кредиторите, както и със собствените си възможности за погасяване на кредита. Ако знаете, че трудно ще погасявате заема си, по-добре потърсете друг метод за финансиране.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Тракторист дърпа нафта от колега
Запечатаха гараж с дизел и безакцизни цигари

В акция: Свиленградчани изхвърлиха марихуана от Мерцедес
В акция: Свиленградчани изхвърлиха марихуана от Мерцедес

Затвори