Работят по областната здравна карта на Хасково

0

Комисията по изработване на Областна здравна карта за област Хасково заседава днес в зала „Марица“. Заседанието откри областният управител Гинка Райчева и в него участваха представители на РЗИ, РЗОК, съсловни медицински организации и общините, информират от администрацията.

Областните здравни карти се създават след оценка на потребностите от спешна, първична и специализирана извънболнична и болнична помощ в съответствие с лечебните заведения. От комисията коментираха днес утвърдената от МЗ Методика за изготвяне на областни здравни карти. Директорът на РЗИ-Хасково д-р Станимира Тананова представи прогнозните цифри на лекарите в болнична, доболнична и извънболнична помощ, лекарите по дентална медицина, специалистите по здравни грижи на регионално ниво, както и с броя легла за болнично лечение за всички общини на територията на областта, обясняват от администрацията.

На следващо заседание членовете на Областната комисия ще дадат своите предложения за броя на лекарите и леглата за болнично лечение в лечебните заведения в региона. Окончателният вариант на Областната здравна карта трябва да бъде одобрен в срок до 30 септември 2023 г. На базата на областните здравни карти ще бъде изготвена Национална здравна карта, която ще определи структурата на здравната мрежа, адаптирана към потребностите на населението, гарантирайки на всеки български гражданин равнопоставен достъп до здравни услуги, допълват от хасковската областна управа.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
„Подай ръка“-2 за три каузи 4 дни в Хасково
„Подай ръка“-2 за три каузи 4 дни в Хасково

Качеството на питейната вода е уравнение с много неизвестни
Най-често срещаните химикали – замърсители във водата

Затвори