Протестите в енергийния сектор – грижа за работника или за интересите на босовете?

0

Десети ден енергетиците и миньорите продължават да стачкуват. Нормално е, работниците са притеснени за хляба си.

„Има различни алтернативи за хората, които биха загубили работата си в енергийния сектор заради зелената трансформация във въглищните региони“. Около този извод се обединиха преди четири дни премиерът акад. Николай Денков и членовете на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Вторите от изброените в горното изречение призоваха държавата да помисли за стимули за бизнеса още отсега да назначава хора от енергийния сектор в Стара Загора, Перник и Кюстендил.  Правилно, грижата за човека е на първо място. Малко по социалистически от времето на Тодор Живков звучи, ама е вярно. Въпросът е за кой човек е грижата, за работниците в ТЕЦ-овете и рудниците или за самосъхранението на босовете от стратегическия енергиен отрасъл? Май страхът не е от закриване, а от поемане на бизнеса от нови силни на деня?

Досега историята на съвременна България доказва, че големите акули в родния бизнес се грижат първо за себе си и по-малко за своите бачкатори с логиката „защо да му плащам повече, вместо да си купя „Бентли“, примерно. Такъв привкус остана и от един скорошен друг протест, в който, цитираме премиерът, условия поставяха и хора с „къщи и яхти от субсидиите за земеделие”.

Междувременно Германия обяви, че студеният й резерв от въглищните топлоцентрали е в готовност да работи и тази зима при нужда. Ние какъв резерв и каква готовност имаме, не е ясно.

Спомняте ли си филмът „Топло“ от 1978 г.? Гледайте го през зимата и се топлете със смях, ако ви е студено, засега това е алтернативата.

Автор: Развигор Разколников

PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на  имейл:xnewsbg@gmail.com,  очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас!

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Сестри Стоеви шампионки във Франция
Сестри Стоеви са на финал в Глазгоу

"Възраждане“ проведе в Кърджали четвъртия си конгрес
“Възраждане“ проведе в Кърджали четвъртия си конгрес

Затвори