Протест в бригадирския град заради поскъпването на водата

0
Divel

Въпреки лошото време в Димитровград протестираха срещу поскъпването на водата в града. Очаква се цената й да скочи от 1.86 за кубик на 3.52 лв., а по селата – от 1.40 на 2.40 лева. Причината е вливането на ВиК-Димитровград в Асоциацията по ВиК.

Протестът се организира от Тодор Топалов – областен лидер на “Да, България”. Освен партийни привърженици на площада в бригадирския град се събраха граждани, пристигна и лидерът на “Изправи се.БГ” Мая Манолова, която подкрепи протестиращите.

Старско

Тодор Топалов и Станимир Стоянов внесоха в община Димитровград запитване до кмета по Закона за достъп до обществена информация, като питат по какви причини ВиК-Димитровград все още не е във водната Асоциация, кога се очаква това да стане факт и как ще се отрази на цената на водата.

От общината заявиха, че и те се против драстичното увеличение. ВиК-Димитровград е в Асоциацията, но без да има обособена територия. След като прехвърлянето е факт, трябва и ОбС да излезе с решение, а дотогава водата в община Димитровград ще е на старата цена.

“Абсурдно е такова увеличение на водата. На сайта на ВиК-Хасково е обявена цена 3,53 лв., така че увеличението на цената на водата е факт. Това, че регионалният министър, ръководството на ВиК-дружеството и вероятно кметовете от ГЕРБ ги е страх да събират тези пари от хората, е показател за това до каква степен това са несправедливи цени”, заяви Мая Манолова.

Според нея решението за увеличение на цената на водата в Хасково е било незаконно, тъй като за него са гласували представителите на държавата в лицето на представителя на министъра на регионалното развитие и представителя на Община Минерални бани. Димитровград и Хасково са се въздържали, а останалите общински съвети са гласували „против“, така че самото решение е незаконно, категорична е тя.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Преобърнат камион затруднява движението по АМ "Марица"
Скална маса затвори пътя Момчилград-Ивайловград

100 литра дъжд в Хасковско, пътят за Динево остава под наблюдение
100 литра дъжд в Хасковско, пътят за Динево остава под наблюдение

Затвори