Протест срещу скъпата и лоша вода, безводие в центъра

0
Divel

Протест срещу готвеното увеличение на цената на водата в Хасково се инициира от граждански инициативен комитет “Вода”.

Той е насрочен за 2 август от 18,30 часа на площад “Свобода”, става ясно от социалните мрежи. Недоволството е срещу обявеното увеличение на цената на водата от 3,52 лв на 4,47 лв до 2026 година според бизнесплана на ВиК-Хасково.В момента Хасково се нарежда на второ място след Разград по скъпа вода.

Старско

В същото време ежедневно валят оплаквания от хората за безводие в жегите и непрестанни аварии по водопреносната мрежа. Днес част от центъра на града също ще е без вода, но заради присъединяване на съществуващата водопроводна мрежа към новоизградена по бул. “Съединение”. От 8.00 до 17.00 часа вода няма да има в районът между бул. „Съединение”, бул. „Раковски” и ул. Климент Охридски”.

Организаторите на протеста настояват за промяна на Закона за водата, подновяване на водопреносната система, намаляване и контрол на загубите на питейна вода и подобряване на нейното качество, както и за оставката на шефа на дружеството Тодор Марков.

Както xnews.bg писа, вчера управителят на ВиК заяви, че е чист и няма да си подаде оставката. Той обясни, че за подмяната на водопреносната мрежа ще са необходими около 100 милиона лева.

Оставката на Тодор Марков бе поискана от кмета Станислав Дечев, който заяви, че е против поскъпването на водата. Дечев очаква Общинският съвет да реши какво да бъде становището му относно бизнесплана на ВиК на заседанието на Асоциацията по ВиК, което трябва да бъде свикано на 3 август.

Кметът на Стамболово Аднан Йълдъз също заяви, че иска оставката на Марков, поради нехайство в работата при подмяна на водопроводи в шест населени места в общината. “Получи се разминаване на информация, че фирмите не били лицензирани, което не кореспондира с истината”, уточни градоначалникът. И допълни, че е по-добре водното дружество в Стамболово да е общинско, както преди.

В позиция до медиите областният управител Минко Ангелов също поиска оставката му и го обвини в безхаберие. “Още през 2017 година исках управителя на ВиК – Хасково Тодор Марков да бъде отстранен. Всяка година дружеството е на загуба. Това се е знаело и аз питам кой го е търпял. След всички ремонти, пътищата се оставят като швейцарско сирене – дупка до дупка. Пълно безхаберие при управлението на дружеството има от самото назначаване на Тодор Марков през 2015 година”, коментира областният управител Минко Ангелов.

Преди дни омбудсманът Диана Ковачева написа остро становище до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ доц. д-р Иван Иванов, в което го призова да не одобрява по-високите цени на водата в страната за новия регулаторен период 2022 г. – 2026 г. Според Ковачева цените не отговарят на качеството на предоставяната услуга и затова са необосновани.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Обявен е оранжев код за опасно високи температури
Обявен е оранжев код за опасно високи температури

Пристигат първите дози от ваксината на AstraZeneca у нас
3 нови случая на COVID-19, 336 се ваксинираха

Затвори