Прокурори излязоха на мълчалив протест пред Съдебната палата

0
Divel

Прокурори, следователи и съдебни служители от Хасково излязоха на мълчалив протест пред сградата на Темида. В 11 часа те се събраха пред Съдебната палата, за да изразят своята позиция срещу готвените законопроекти за промените в закона за Съдебната власт, конкретно статута на спецпрокуратурата и спецсъдилищата.

Според тях се нарушават принципа на разделение на властите и независимостта на съдебната власт.

Старско

“Длъжни сме да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата съдебна власт и принципа за разделение на властите. Считаме, че опитите чрез спешно лобистко „законодателство“ да бъдат унищожени най-ефективните структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по Глава I от Наказателния кодекс не са в интерес на българските граждани и общество. Категорично заявяваме, че прокуратурата следва да бъде част от съдебната власт, което гарантира нейната независимост.”, се казва в позиция на ръководството на прокуратурата, изпратена до медиите.

Мълчалив протест днес имаше в столицата и много градове на страната, сред които Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Асоциацията на прокурорите днес изпрати становище до президента Румен Радев, в което се изразява тревога за състоянието на върховенството на закона в Република България и реалната опасност за нарушаване на Конституцията с готвените промени.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
5 430 нарушения констатира Инспекцията по труда за година
6 659 безработни в Хасковско, най-много над 50 години

Хванаха държач на дрога в "Република"
Хванаха държач на дрога в “Република”

Затвори