Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев, той нарече това бутафория

0

Софийската градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор да внесе искане до Народното събрание за снемане на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, заради продължаване на наказателното преследване срещу него, свързано с щети за 4,5 млн. лева от АЕЦ “Белене”.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел “Специализиран” към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител е обвиняем “за твърдяно престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай” (престъпление по чл. 219, ал. 4 във връзка с ал. 3 във връзка с ал. 2 от НК), посочват от пресцентъра на ПРБ.

Твърденията са, че престъплението е извършено от Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, като не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на “БЕХ” ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество. Той не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката, съобразно правителствено решение от 28 март 2012 г., потвърдено и с решение на Народното събрание от 29 март същата година, а именно за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка “Белене”.

Освен това той не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за “НЕК” ЕАД, което предприятие е дъщерно на “БЕХ”, в размер общо на над 4,5 млн. евро, посочват още от прокуратурата.

Делян Добрев обяви, че няма никакви притеснения да даде имунитета си. Докато съдебната реформа не приключи обаче, ГЕРБ няма да подкрепи свалянето на имунитета на когото и да било в Народното събрание. Това обявиха на брифинг в централата на партията Даниел Митов и Делян Добрев, който бяха придружени от Томислав Дончев и Деница Сачева.

“Това е бутафория с цел политическа репресия. Имаше 20 страници мотиви защо няма престъпление, сега това същото нещо възобновяват, защото не могат да измислят друго. След 9 години възобновяват старата манджа, за да ме тормозят. Това идва след изказването на Гешев, че ще се саморазправи с “политическия боклук”. Саморазправата започна с мен, прокуратурата е репресивен орган”, заяви Делян Добрев.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Обвинен за изнасилване в Свиленград остава окончателно в ареста
Обвинен за изнасилване в Свиленград остава окончателно в ареста

„Галаксико“ с тържествен концерт-спектакъл за 24 май
„Галаксико“ с тържествен концерт-спектакъл за 24 май

Затвори