При строги мерки: Близо 22 000 ученици отново в клас в Хасковско

0
Divel

Близо 22 000 ученици в Хасковска област тръгват от утре на училище. Това съобщи началникът на регионалното управление по образованието Христина Боева.

След 6 месеца извън училищата, учениците се връщат в класните стаи. Връщането им обаче ще е различно, заради строгите противоепидемични мерки. Припомняме, че пандемията от COVID-19 в началото на март месец затвори училищата в цялата страна и учениците преминаха в дистанционна форма на обучение, и така старата учебна година приключи от разстояние.

Старско

През лятото най-коментираната тема бе как децата ще се върнат в училищата и как ще започне годината – присъствено или онлайн. В крайна сметка от МОН решиха годината да започне присъствено. А дали отново училищата ще затворят врати, от образователното ведомство и от здравното министерство ще се водят по развитието на пандемията у нас. Всяко училище е разработило свой екшън план за това как при необходимост да превключи на работа в електронна среда, организацията на учебната дейност и противоепидемичните мерки.

“Предстои ни една трудна учебна година, но смятам, че ще се справим. Всички училища в цялата област има готовността”, увери началникът на РУО Христина Боева.

В хасковската Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” са напълно готови да посрещнат учениците си отново. Това съобщи директорът Деян Янев. Гимназията е изпълнила всички мерки. Осигурена е топла вода във всички санитарни помещения, осигурени са дезинфектанти, има автоматични диспансери за всеки етаж и вход. В училището ще се извършва пълна дезинфекция по четири пъти на ден.

Учебният процес е така организиран, че да няма контакт между учениците от различните класове. Поради тази причина гимназистите от 10 и 12 клас ще започват в 8 часа, а останалите от 8,9 и 11-ти клас в 7:50 часа. Учениците ще влизат и излизат от четири входа. Учители ще дежурят по всички коридори и фоайета, по всяко време. Те ще следят учениците да не се движат по етажите, които са различни от етажа на тяхната класна стая. Ще следят и ученици да не посещават различни класни стаи от тяхната. Носенето на маски ще е задължително в общите части на гимназията, а в класната стая ще е пожелание.

Носенето на предпазни средства от учителите ще е задължително през целия ден. При съмнение и симптоми за COVID-19 на ученик по време на учебните занятия, той ще се отстранява от класната стая и ще се изолира в така наречената COVID-стая, сигнализират се здравните власти и родителите. При доказан случай на коронавирус незабавно се уведомява ръководството на училището и заедно със здравните власти се организира изолацията на лицата, които са били в контакт. Възможно е да бъде определена карантина само за ученика или човек от персонала, но е възможно и цяла паралелка да остане под карантина. Ако има карантинирани ученици или клас, тяхното обучение продължава в електронна среда.

В ОУ “Св. Иван Рилски” също имат пълната готовност да посрещнат всичките си 1 052 възпитаници, увери директорът Тонка Ченгелова.

В училището маските отново ще са задължителни в общите части. В класните стаи децата имат право на избор – с или без маска. Целият персонал е снабден с необходимите лични предпазни средства. Навсякъде има сложени дезинфектанти и мокри кърпи. Осигурена е и топла вода. При проява на симптоми, учениците ще бъдат изпращани в отделна изолирана стая. В училището има двама психолози. Те са подготвили планове за поддържане на добър психоклимат в училище и намаляване на ситуациите на напрежение, стрес и дезинформация. Това е подготвено, за да могат от ръководството бързо да реагират на фалшивите новини.

“До сега тези хигиенни мерки ние сме си ги имали, сега е малко по-засилено. Училището ще се дезинфекцира 4 пъти дневно”, заяви Тонка Ченгелова. Учениците ще влизат и излизат от 4 входа. Начален етап – от 1 до 4 клас, ще започват в 8 часа, а прогимназиалният – от 5 до 7, ще влизат в час от 8:30 часа. Целта е отново да няма засичане. В училището тази година няма да има кабинетна система, а всеки клас ще си бъде в стая.

При случай на заразен, от училището имат готовността бързо да реагират и да се пренесат в електронна среда. “Изразявам благодарности към родителите, които през миналата година – март, април, май, имахме тяхната пълна подкрепа и съдействие”, благодари Тонка Ченгелова.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Пожар обхвана 1 000 декара между Йерусалимово и Оряхово (ВИДЕО)
Пожар обхвана 1 000 декара между Йерусалимово и Оряхово (ВИДЕО)

Четирима хасковски бойци с медали от държавното по ММА
Четирима хасковски бойци с медали от държавното по ММА

Затвори