Президентът Радев: Скандалите покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващи и общество

0

Скандалите, които текат покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващи и общество. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос, след като се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 година. „Хората виждат препирни за постове, за властови ресурси, за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с националния интерес и с очакванията им като граждани“, посочи още държавният глава.

Всички сме наясно, че създаването на такава престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции, заяви президентът Радев по темата за убития Мартин Божанов и разкритията за зависимости и оказване на натиск. Това, по думите му, е големият въпрос. „Отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики в бъдеще изисква да се стигне до края и до разкриването на политическите зависимости“, допълни държавният глава и подчерта, че цялото обществото очаква това. Румен Радев напомни още, че това е тест, но и възможност за съдебната система, изпълнителната власт и Народното събрание.  По думите му от това дали създадената временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов, ще има волята или пък желанието да разкрие политическите зависимости, ще проличи доколко парламентът желае да бъде ангажиран с решаването на този казус.

В отговор на въпрос за консултациите с политическите формации в Народното събрание след ротацията Румен Радев посочи, че провеждането им винаги е било със стремеж към това парламентарно представените политически сили да стигнат до консенсус. Президентът отново подчерта, че ще действа изцяло в рамките на Конституцията, така че да предостави максимално добри условия на изпълнителната власт да вземе своите решения в този процес.

„Задайте въпроса на тези политически лидери, които говорят за партия „3 март“, питайте ги какво толкова ги притеснява“, заяви президентът запитан за информацията, че ще създава партия. По думите на Румен Радев явно погазването на всички предизборни обещания и нарушаването на елементарни принципи в коалицията не произвежда резултат в интерес на общество. Затова и самите граждани търсят алтернатива. „Многократно заявих, че ако дам доверието си на някоя политическа сила, ще го оповестя лично“, посочи още държавният глава.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Откриха сребърни и златни накити за над 100 000 лева
Откриха сребърни и златни накити за над 100 000 лева

Традицията е спазена, първият щъркел е тук (ВИДЕО)
Традицията е спазена, първият щъркел е тук (ВИДЕО)

Затвори