Президентът Радев поздрави запасното войнство

0

Румен Радев поздрави участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство, който се провежда днес в Стара Загора.

Повелята на нашето време е да предадем националните ни ценности и идеали, славната ни история и опит на младото поколение на България. Това заяви дъръжавният глава в приветствието си. Форумът на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) се провежда под неговия патронаж, като се включиха действащи и от резерва генерали, офицери и сержанти от цялата страна.

По думите на президента през годините СОСЗР се е утвърдил, като стожер на националните идеали, българските славни воински традиции, важен фактор за родолюбивото възпитание на младото поколение и като надежден защитник на социалните права на своите членове. Държавният глава посочи, че те носят „онзи непобедим дух на нашите предци, които на своите щикове извоюваха и отстояха свободата на България“. Румен Радев подчерта също така високото обществено доверие към СОСЗР и важната роля на организацията за развитието на отбранителните способности и гарантирането на националната сигурност на страната.

Президентът Радев поздрави запасното войнство
Държавният глава обърна внимание на съвременните предизвикателства, произтичащи от военните конфликти в съседните региони, и посочи, че независимо от развитието на технологиите в производството на оръжия, най-голямо значение имат именно подготовката и мотивацията на личния състав. Във връзка с това президентът подчерта богатия опит и традиции на запасното войнство, който следва да се предава на следващите поколения.

Президентът подчерта необходимостта от провеждането на дебат за това младите хора в България да им ат поне базова военна подготовка, което да допринесе за преодоляването на все по-голямото раздалечаване между обществото и армията. Държавният глава припомни, че в миналото всеки дом е бил свързан по някакъв начин духовно с армията, докато днес, близо 20 години след края на наборната военна служба, това не е така. „Скоро в Народното събрание на пръсти ще се броят хората, които са имали нещо общо с армията, а там се вземат важни решения за националната ни сигурност“, посочи Румен Радев. По думите му при липсата на наборна военна служба днес СОСЗР ефективно може да съдейства в процеса по осигуряването на базови познания и умения на младото поколение в тази насока.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
4 хасковски квартала на водоноски заради авария
4 хасковски квартала на водоноски заради авария

Компенсират семейства с деца с до 300 лева за транспорт
544 пункта за технически прегледи предават измерванията електронно 

Затвори