Президентът наложи частично вето на Закона за извънредното положение (ВИДЕО)

0
Divel

Държавният глава Румен Радев наложи частично вето на приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на въведеното извънредното положение. Това съобщи държавният глава в изявление от „Дондуков”2.

“Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта”, заяви президентът.

Старско

Държавният глава определи мерките срещу коронавируса като “крайно рестриктивни” и допълни, че те “засилват напрежението и самата криза”.

“Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно – според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение”, каза Румен Радев.

“В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи: първата е здравната криза, породена от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашият бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите”, заяви още Радев.

“Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и лични предпазни средства руши така необходимото доверие в обществото”, смята президентът. Според него срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, като те обаче от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки.

Държавният глава е напълно убеден, че в моменти на тежки изпитания въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една единствена институция – изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време.

“Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение към борбата с коронавируса”, каза Румен Радев.

“Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава”, категоричен бе Радев. Той отново призова за ограничаване на контактите, лична хигиена, предпазните средства и обществената солидарност и опазване на възрастните хора.

“Българското правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите и то конкретни и адекватни. Нека не забравяме, че ние имаме бъдеще и след извънредното положение и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи какъв ще бъде утрешният ден на България”, призова президентът.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Авджии от Сърница търсят истината за чумата
Авджии от Сърница търсят истината за чумата

Нови 11 случая на болни от коронавирус у нас (ВИДЕО)
Нови 11 случая на болни от коронавирус у нас (ВИДЕО)

Затвори