През 2020-та: Кибератаките у нас скочили с 9 %

0
Divel

2100 киберинцидента са регистрирани в интернет пространството у нас през 2020 г. Това показва статистика на Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност в Държавна агенция “Електронно управление”, съобщават от ДАЕУ. Така според данните се отчита ръст от 9% спрямо 2019 г.

Най-голям е процентът на регистрираните инциденти, дължащи сe на измама (phishing) – 47%, следвани от инциденти със злонамерен код (malware) – 38%. Изпратени са били 18617 имейла с указания и препоръки за разрешаването на инциденти относно мрежовата и информационната сигурност.

Старско

През миналата година кибератаките са били насочени предимно към здравните власти, сочи проучването. Между април и юни се е увеличил броят на фишинг атаките, свързани с информация за COVID-19. Засегнати са били и финансови институции, като преобладаващи са били атаки от типа RDDoS. При тях се получават заплашителни писма с искане за откуп, придружени с кратка демонстративна DDoS атака.

Наблюдавало се и увеличаване и на експлоатираните уязвимости в софтуерите за организиране и провеждане на онлайн срещи и обучения, както и в софтуерите за отдалечен достъп. Често това е било използвано за разпространение на злонамерен софтуер от типа “рансъмуер” и е довело до сериозни проблеми в работата на администрациите. По тази причина се е наложила промяна на политиките за сигурност и въвеждане на допълнителни мерки при работа от вкъщи.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Честита първа пролет!
РИОСВ- Хасково с фотоконкурс за Деня на Земята- 22 април

Запалиха огъня на 47-те литературни дни "Южна пролет"
Започна приемът на творби за 49-ия конкурс “Южна пролет”

Затвори