Пресъздадоха тракийски обичай “Виното на Сабазий – Загрей” на Шарапаните(ВИДЕО)

0

На Шарапаните край курортното селище Минерални бани се пресъздаде тракийския обичай “Виното на Сабазий – Загрей”. Актьорът Стефан Цирков взезе в ролята на бога на виното, а босоноги девойки начачкаха гроздето в шарапаните като едно време.

Фолклорният фестивал “С хоро на гроздобер” започна в 10,00 часа и е организиран от община Минерални бани и фолклорен клуб “Славяни”.

“Спазваме традицията вече 12-та година да почитаме този хубав празник за радост на малки и големи”, кментира кметът Мюмюн Искендер.

В края на ритуала се изви кръшно българско хоро. Празничната програма в курорта продължава с изложба – базар на традиционни занаяти.

На сцената на Летния театър ще бъде дадено началото на детското утро “Бъди звезда” с водещи Хриси и Гери. В него децата от общината ще имат възможност да се изявят в детски арт работилници, конкурс за таланти, детски състезателни и музикални игри, рисунки върху лице и съответно ще получат много награди.

В 13,30 часа започва Дефилето на участниците във фестивала “С хоро на гроздобер”, след което ще стартира и фестивалната програма. От 16,30 часа е предвидено надиграването за титлата Мис и Мистър фестивал и връчване на грамотите за участие, както и изненади със специални награди.

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
„Не си търси белята“ в театъра на Димитровград
„Не си търси белята“ в театъра на Димитровград

Кулинарно изложение-конкурс в село Сталево
Кулинарно изложение-конкурс в село Сталево

Затвори