Премиерът: Няма риск за България, засилваме охраната на отделни обекти

0

В България няма повишена заплаха от терористични действия в резултат на бойните действия между Израел и палестинските територии.

Засилва се охраната само на отделни обекти, които се смятат за по-рискови: летища, гари, синагоги, посолството на държавата Израел, места, на които има еврейски общности или израелски туристи. По отношение на всички останали институции нивото на опасност остава най-ниското възможно.

Това се разбра след среща при премиера акад. Николай Денков, на която той беше запознат с анализа на Националния контратерористичен център. Структурата към Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е провела две заседания, в резултат на които е изготвен доклад до министъра на вътрешните работи, който координира цялата антитерористична дейност на територията на страната. В Центъра влизат ДАНС, МВР, Държавна агенция „Разузнаване“, служба „Военно разузнаване“ и служба „Военна полиция“ към Министерството на отбраната. На срещата при министър-председателя участва и заместник-главният прокурор Мария Павлова.

„Ситуацията се променя много бързо. Има сериозна опасност от развитие на конфликта и неговото ескалиране, което в средносрочен план може да доведе до повишаване на бежанските потоци, до рискове, свързани с доставката на суровини, а оттам и до повишаване на цените на тези суровини“, предупреди премиерът. Националният контратерористичен център ще заседава всеки ден, при необходимост и по два пъти на ден, уточни акад. Денков.

Вчера с правителствения самолет „Еърбъс“ от Тел Авив в България се завърна първата група наши сънародници. Снощи се осъществи втори полет. „В момента екипите на посолството в Израел събират хора, които желаят да се приберат. Преди да излетим от Израел с първия полет, имаше записани 68 човека за втория. Самолетът може да поеме 90“, обясни министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който лично прибра първата група българи от Тел Авив. Други държави членки на ЕС са изявили желание българският самолет да превози и техни граждани до София.

Към момента няма подготовка за евакуация на служителите в българското посолство в Тел Авив. Те са на разположение в посолството и работят за безопасното извеждане от страната на всички останали български граждани.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Сестри Стоеви грабнаха златните медали от Глазгоу
Сестри Стоеви грабнаха златните медали от Глазгоу

БК"Хасково" победи пловдивчани в Пазарджик
БК “Хасково” започна новия сезон с победа срещу силен съперник

Затвори