Прекратиха археологическите разкопки край Текето (ВИДЕО)

0

В деня на културните ценности, 18 април, археолога д-р Георги Нехризов изнесе презентазия в Регионалния исторически музей в Хасково.

Той представи в детайли откритията, които е проучил със своя екип в древната тракийска гробница край село Текето. Те започнаха преди една година в местността известна като тюрбе на светията Осман баба.

Открити са 1 централен и 7 вторични гроба, изработени прецизно от каменни плочи. Човешките останки са били слабо запазени, но става ясно, че погребенията са извършени по християнски обреди. Екипът е проучил и иманярските изкопи, където е открил множество фрагменти от стенописи. Гробовете датират от късната античност, 5 – 6 век след Христа.

Централният гроб е бил ограбен още в древността от иманяри. Малък брой човешки кости са били открити на дъното на гроба. В него е почивал сравнително млад човек, но със сериозни здравословни проблеми, съдят археолозите по откритията. Намерени са и керамични съдове, някои от които редки и скъпи за времето си, както и части от военно въоръжение – ризници, ножове, вървохе от стрели и копия. Археологическите разкопките край Текето ще бъдат прекратени.

“Гробът е разрушен в доста голяма степен и няма смисъл от влагане на средства, за неговото възстановяване. Най-доброто решение е откритието да бъде консервирано и съхранено за времена, когато ще е възможно да се направят по-смислени разходи и действия за неговото опазване” – заяви д-р Нехризов. Разкопките са извършени благодарение на финансиране от Министерството на културата и от дарители виж ТУК.

 

 

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Старт на реконструкция на читалище "Заря", изграждат и фотоволтаици на покрива(ВИДЕО)
Старт на реконструкция на читалище “Заря”, изграждат и фотоволтаици на покрива(ВИДЕО)

Субсидия е първият деклариран доход в офиса на НАП в Хасково
До 30 април плащаме данъка върху доходите

Затвори