Предлагат Ваня Дерменджиева за почетен гражданин на Хасково

0
Divel

Организационен комитет предлага Ваня Дерменджиева да бъде удостоена със званието “Почетен гражданин на Хасково”. Това става чрез докладна записка, внесена от председателя на общински съвет – Хасково Таня Захариева.

Ваня Дерменджиева е родена в Хасково. Започва да се занимава с баскетбол в родния си град на 10-годишна възраст под ръководството на треньора Иван Узунов. През 1975 година, заедно с женския състав на Хасково, класира отбора в елитната група. Неизменно е част от националните отбори на България за девойки, а след това и жени от 1974 до 1989 година. Насител е на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 година.

Старско

Дерменджиева е европейска шампионка с женския национален отбор от Будапеща през 1983 година, както и бронзова медалистка от първенството на Стария континент през 1989 година – последното отличие, което България печели в баскетбола на международна сцена. Три пъти в кариерата си става балканска шампионка. Участва в поредица силни мачове при последното участие на женския отбор по баскетбол на олимпийските игри в Суел през 1988 година, където България се нарежда на пето място в крайното класиране.

Ваня Дерменджиева е изиграла над 300 мача с националната фланелка. Играла е и в първенствата на Германия, Франция, Швеция и Турция. Завършва състезателната си кариера с бенефисен мач в родно Хасково през 1996 година.

Работи като спортен журналист в БНТ и продължава да подкрепя спорта в Хасково.

На извънредно заседание, постоянната комисия по спорт, туризъм и младежки дейности подкрепя направеното предложение от Организационния комитет.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Заловиха поредната група мигранти в региона
Заловиха поредната група мигранти в региона

Депутатите от Хасково с първи коментар от новия парламент
Депутатите от Хасково с първи коментар от новия парламент

Затвори