Предлагат таван за надценки на основни храни от април

0

Държавата е готова да наложи забраната на търговците да слагат надценки повече от 10% още в началото на април. Идеята може да стане факт с нормативен акт на Министерския съвет. Това заяви пред NOVA министърът на икономиката Никола Стоянов.

Предвижда се кабинетът да забрани на хранителните вериги да слагат повече от 10% надценка на основни храни и стоки. В този списък ще влязат между 50 и 100 продукта. Планирано е мярката да бъде временна.

Предложението коментираха и от Сдружението за модерна търговия по време на среща в Министерството на икономиката. „Нека идеята да бъде изпратена за оценка на въздействието”, каза Николай Вълканов, председател на сдружението.

От бизнеса заявиха още, че ще им бъде интересно да чуят мнението на Европейската комисия.

“Няма да има таван на цените, а на надценките”, каза служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти след края на церемонията на наградите “Икономика на светло” за 2022 г. “Видяхме други държави, които се опитаха да въведат таван на цените, че не успяха, а се породиха други практики, които доведоха до по-фатални последици, отколкото това, което предлагаме ние”, добави той.

Премиерът Донев изтъкна, че с тази мярка не се обявява война на хранителните вериги, а тя само ще осветли нелоялни търговски практики, които ощетяват българския потребител.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
ВИК започна подмяна на 320 метра водопровод на улица „Кюстенджа“
ВИК започна подмяна на 320 метра водопровод на улица „Кюстенджа“

В Хасково вече раздават храна и лекарства
БАБХ с 2 200 проверки на обекти за производство и търговия

Затвори