Правителството предлага извънредно положение (ВИДЕО)

0
Divel

Министерски съвет предлага на Народното събрание да гласува въвеждането на извънредно положение в България заради разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов след двучасово извънредно заседание на Министерски съвет и Националния оперативен щаб.

Старско

Дотук се стигна, след като само заден доказаните случаи на коронавирус у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23.

“Нищо извънредно няма в поредното ни събиране. Извънредното, ако можем да го наречем, е увеличаването на броя заболели. Взетите мерки не се спазват, днес ни избягаха 14 души”, съобщи премиерът. Обявяването на извънредно положение ще даде възможност, според премиера Борисов, да бъдат затваряни училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия, конференции.

„МВнР трябва всяка минута да им се актуализира сайтът за забрана за пътуване към други страни, а Министерство на здравеопазването – от кои държави не могат да влизат в България”, каза Борисов.

“Единствено и само самодисциплината. Само организацията на нацията може да ни помогне в тази ситуацията”, апелира Бойко Борисов. Министър-председателят изрази надеждата си, че всички парламентарни групи в НС ще приемат предложението.

Предлага се и въвеждането на глоба от 5 000 лева за неспазване на карантина.

“Задава се тенденция за ескалиране на кризата с коронавируса”. Това заяви на брифинг директорът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутифчийски, който е и ръководител на Оперативния щаб. Според него ситуацията ще ескалира в следващите седмици.

„Работим активно в последните седмица, за да забавим заразата, като първоначално усилията бяха да предотвратим заразата да влезе в страната. Сега вече работим по това да я ограничим вътре в страницата, както и нейните последици. Тази ситуация изисква много бързи решения и действия, както от страна на властите така и от другите институции”, заяви Мутафчийски.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Отрицателни са пробите на тримата пациенти в Хасково
Отрицателни са пробите на тримата пациенти в Хасково

Крадат компоти, телефон и 400 лева
40-годишен мъж задържан за причиняване на смърт

Затвори