Пращат чакащите тирове от магистралата на летище „Узунджово“

0
Козирог

Пращат чакащите тирове от магистралата на летище „Узунджово“Бившото летище „Узунджово“ ще стане временен паркинг за чакащите на АМ „Марица“ ТИР-ове. Решението бе обявено днес от областния управител д-р Стефка Здравкова, директора на ОДМВР-Хасково ком. Ангел Цанков и шефа на Областното пътно управление инж. Радостин Ламбрев. Предложението идва, след като дни наред по аварийната лента на АМ „Марица“ се извива дълга опашка от тежкотоварни автомобили, които чакат да преминат през ГКПП “Капитан Андреево”. Към момента колоната е близо 50 км., вече достигна Харманли и продължава да расте. Летището може да поеме около 3 000 ТИР-а. По този начин ще бъде облекчен трафикът на камионите към българо-турската граница и ще бъдат предотвратени катастрофи.

От АПИ обясниха, че на летището ще е по-лесно да бъдат създадени необходимите санитарно-хигиенни условия – да се доставят химически тоалетни, водоноски, защото на магистралата теренът не позволява навсякъде да бъдат поставени тоалетни. От полицията с конвой ще съпровождат камионите до летището. Там ще бъдат изградени КПП-та, като ще се осъществява контрол на вход и на изход. Летището ще бъде под денонощна охрана, за да не стават посегателства. В организацията ще се включат и служителите на ТОЛ- системата. Те ще помагат с поетапното разпределяне на ТИР-овете в паркинга. Тежкотоварните автомобили ще се отклоняват от пътен възел “Димитровград”. В същото време от Гранична полиция ще подават информация за трафика, а камионите поетапно ще бъдат насочвани към “Капитан Андреево”.

Старско

От Областното пътно управление уточниха, че вече е започнало разчистването на терена от храсти и треви. Към момента на опашката има и шофьори, които са поставени под карантина, защото идват от рискови страни. Службите увериха, че предложението ще бъде обсъдено и с регионалната здравна инспекция. Те не се ангажираха с конкретен срок, кога ще бъдат пренасочени камионите на летище „Узунджово“, но увериха, че е в най-кратки срокове.

Междувременно от БЧК съобщиха, че доброволци продължават с раздаването на храна и вода на водачите на товарни автомобили. Хуманитарната операция се реализира с помощта на Турския Червен полумесец и на Международната асоциация по транспорта, които предоставиха финансова подкрепа на БЧК за незабавното подпомагане на блокираните с дни пасажери и шофьори.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Дарения от маски и ръкавици
Дарения от маски и ръкавици

Субсидия е първият деклариран доход в офиса на НАП в Хасково
Над 100 000 души подадоха онлайн годишните си данъчни декларации

Затвори