Потребителите искат строг контрол при въвеждането на еврото

0

Хората очакват разяснителна кампания за потребителските им права при въвеждането на еврото и ефективен контрол против изкуствено завишаване на цените.

Над 77% от участниците в анонимна онлайн анкета посочват, че желаят да има изрична забрана за връщане на „смесено ресто“ – в лева и в еврото. В предложения за обществено обсъждане законопроект за въвеждане на еврото в България се предвижда в първия месец след това събитие, дори при плащане в лева, рестото в магазина да бъде приоритетно в евро. Изключение се допуска, ако търговецът няма достатъчна наличност в тази валута. Хората обаче са на мнение, че това може да ги обърка и да стане причина за нелоялни практики.

В периода на двойното обозначаване на цените (в лева и в евро) при съобщенията за намаление и при продажбата на предварително пакетирани стоки пък гражданите настояват всяка цена, която към момента търговците са длъжни по закон да обявят в лева, да бъде посочена и в евро.

Така например, над 75% от респондентите желаят при кампании за намаление старата (редовна) и новата (намалена) цена да бъдат посочвани и в лева, и в евро. Това ще има даде възможност да правят сравнение на цените две по две. Аналогично, над 80% от включилите се в проучването считат, че за тях ще бъде по-лесно и удобно цените на продуктите, за които е задължително посочването на цената за единица мярка и за количеството в потребителската опаковка, да бъдат обявявани върху етикета по следния начин: за единица мярка и за конкретното количество в лева и за единица мярка и за конкретното количество в евро.

В отговор на отворен въпрос хората препоръчват „засилен контрол и реално налагане на санкции при нарушения, не контролният орган да очаква жалби от клиентите“. Потребителите настояват „да не се допуска “закръгляне” на цените нагоре“, както и „да има гореща линия и сайт за сигнали за нередности и злоупотреби и изкуствено завишаване на цени под предлог, че еврото е виновно“. Потребителите искат още „двойното обозначаване на цените да започне час по-скоро и да продължи възможно най-дълго време“, а някои от тях настояват „да няма преходни плащания и всичко да се заплаща в евро и с карти от първия ден“. 

Включилите се в допитването искат да има повече разяснения за въвеждане на еврото по всички медии и да се организира широка разяснителна кампания, която да опровергава неверните твърдения, във връзка с въвеждането на новата валута.

Представители на бизнеса пък настояват за максимално улеснение за търговците при обмяната на валутите, за да се осигури своевременно редовно и достатъчно количество евро за ресто – нещо, което се коментира в законопроекта.

„В Германия подготовката беше по-дълга. Имаше двойни цени в евро и в марки, като първата цена беше в евро, а втората – в марки. Бях свидетел как една купувачка, подведена от цената в евро, беше взела доста повече стока и се наложи да върне на касата доста продукти. Затова, цената на етикета трябва да е първо в лева и след това в евро!“, споделя опит от Германия наш сънародник на „Ние, потребителите“.

Анкетата е създадена от некомерсиалната платформа „Ние, потребителите“, като до момента в нея са се включили около 400 човека. Може да гласувате до 20 април тук: https://forms.gle/vyMj4vKpi4QxhLp18

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Сестри Стоеви са на полуфинал на европейското по бадминтон
Сестри Стоеви са на полуфинал на европейското по бадминтон

Миряни се помолиха пред чудотворната икона "Златна ябълка", донесена от митрополит Николай(ВИДЕО)
Миряни се помолиха пред чудотворната икона “Златна ябълка”, донесена от митрополит Николай(ВИДЕО)

Затвори