Поповец и Малък извор на протест пред ВИК-Хасково/ВИДЕО/

0
Divel

Жители на двете стамболовски села Поповец и Малък извор протестираха пред ВИК-Хасково заради драстичното увеличение на цената на водата с близо 400 %.

Сутринта пред сградата се събраха над 100 души от двете населени места. Инициативен комитет, начело с кмета на Стамболово, разговаря с управителя на дружеството Тодор Марков, но без резултат.

Старско

„Не стигнахме до консенсус. От един месец се опитвам да обясня на хората защо водата поскъпва драстично. Затова днес заедно с тях сме тук, за да искаме обяснение от ВиК защо водата от 67 стотинки се увеличава на 2.87 лева за кубик“, коментира кметът на община Стамболово Аднан Йълдъз.

Двете села се водоснабдяват на гравитачен принцип и не се изразходва ток за добиването на питейната вода. „Обяснението на ВиК е, че през 2015 година в Наредбата се премахва термина гравитачна и се залага усреднена цена на водата, на това се дължало увеличението“, каза още Йълдъз.

„Твърдо сме решили, че няма да плащаме скъпата вода. Няма да допуснем инкасаторите да засичат водомерите“, коментира кметицата на село Поповец Седрие Аптураман. Тя заяви, че са готови и на гражданско неподчинение.

„ВИК-Хасково дори не знаят колко каптажа има в селата. Нашите деди и близки са копали и изграждали съоръженията, а сега нищо не е направено. Ако трябва ще идем и в столицата на протест“, заканиха се хората. Те твърдят, че в селата постоянно има течове от канализацията и плащат за загубите.

„Категорични сме, няма да плащаме вода“, заяви кметът на Малък извор Идриз Хабип.

„Водата да тече в реката, а за хората да няма, това в света го няма. Ние през комунизма не сме видели такова нещо. Вярвам, че има разумни хора в България. Заради скъпата вода на 15 дена трябва да се къпя само веднъж, това и в Африка го няма“, разпалено говори и Шафри Изет.

В двете села живеят над 2000 души. Много от тях са безработни или с ниски пенсии. Хората казват, че не могат да плащат толкова скъпа вода.

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Двама с дрога заловиха в Харманли
Измамиха дядо дал пари на ръка

Американец пречупи Гришо в драматичен мач
Гришо отпадна във втория кръг на US Open

Затвори