Почитаме Св. Екатерина- покровителка на майките

0

На 24 ноември православната църква почита Света Екатерина, която покровителства майките, плодовитостта и здравето в семейството.

По стар български обичай рано сутринта стопанката на къщата замесва нечетен брой- 5, 7 или 9 питки с пшенично брашно и мълчана вода и ги шари с вретено. След което се намазват с мед, рачел, петмез и се раздават. Ако има малки деца в къщата, тя раздава хлебчетата на пътници и с благопожелания пресича пътя на болестите към дома. Според поверията и традициите на този ден жените не бивало да работят, а също и да си служат с остри предмети – ножица, нож, куки и други.

Екатерина се е родила около 287 г. в Александрия. По това време градът е бил столица на Египет и един от най-важните градове. Баща й бил управител и девойката успяла да получи солидно образование, изучавайки трудовете на най-видните учени, поети и философи.

Когато родителите й решили да я задомят, Екатерина им заявила, че ще се омъжи само за онзи, който успее да докаже, че я превъзхожда по мъдрост и красота. Мнозина знатни младежи дръзнали да поискат ръката на благородната и умна Екатерина, но нито един от тях не успял да изпълни изискванията й. Тогава майка й, която тайно изповядвала християнската вяра, посветила и дъщеря си в нея и я завела при един отшелник, който да й даде съвет за живота.

Самотникът казал на девойката, че има само един момък, който е достоен за нея. Поискала Екатерина да разбере и да види знатния младеж, но трябвало да сънува първо и на сън да говори с Богородица. Този млад мъж бил Исус Христос. Когато заспала красавицата, Божията майка я приела, но синът божи не пожелал да я удостои дори с поглед. На сутринта отшелникът й казал защо Исус не иска да я погледне. Причината била, че не била кръстена. След кръщението си Екатерина пак видяла в съня си Исус Христос, който я помолил да му стане невяста и й подарил чуден пръстен. Младата жена обаче казала на Божия син, че не е достойна за него и ще бъде щастлива, ако може да стане негова рабиня. Става пламенна поддръжница на учението и проповядва христианското вяра, с което си навлича гнева на императора. Девойката била хвърлена в тъмница и подложена на мъчения. Загива за вярата си едва на 18 години.

Имен ден днес празнуват Екатерина, Катя, Катерина, Катина, Тина, Тинка и Катрин. Честито!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
324 деца и ученици от област Хасково заминали в чужбина
324 деца и ученици от област Хасково заминали в чужбина

Нов кът за отдих в парк „Кенана“
Нов кът за отдих в парк „Кенана“

Затвори