Писмото на Главния прокурор между Репин и Решетников

0

През 1676 година запорожки казаци пишат пълен с изискани оскърбления отговор на писмото, с което турският султан Мохамед IV им предлага да му се подчинят. В края на XIX век художникът Иля Репин рисува прочутата си картина „Запорожки казаци пишат писмо до турския султан“.

В наближаващия край на първата четвърт на XXI век главният прокурор на България Иван Гешев прати писмо до Европа и САЩ, че новата власт оказва натиск на родното държавно обвинение. В 32 страници се изброяват много имена, включително и за разследвани. Прави впечатление, че нито едно от споменатите разследвания не е приключило с присъда дори на първа инстанция. По този начин, като че ли, се излагаме пред чужденците от сорта на дете от забавачката или началното училище, което казва: „Госпожо, пък те ми се закачат!“

Е, няма начин, ако беше жив, Репин да нарисува шедьовър по това писмо, за разлика от онова. След такива изпълнения най-много Западът в глава „Правосъдие“ да ни отвърне с “Опять двойка” – картина, нарисувана през 1952 от художника и карикатурист Фьодор Павлович Решетников.

Тъжно е, когато в първата четвърт на новия милениум България се намира заседнала в средновековието. Кога ли ще ги стигнем румънците? Явно отново ще чакаме да цъфнат налъмите.

 

Автор: Развигор Разколников

PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на  имейл:xnewsbg@gmail.com,  очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас!

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
БМВ отнесе Ситроен, не спрял на STOP
БМВ отнесе Ситроен, не спрял на STOP

Венцислав Кирчев кани шефа на Икономическа полиция в София
Венцислав Кирчев кани шефа на Икономическа полиция в София

Затвори