Първи случаи на коронавирус в България (ВИДЕО)

0
Divel

Първи положителни проби за наличието на коронавирус в България. Това съобщи в полунощ на извънреден брифинг началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Положителните проби са засечени от двама пациенти – 27-годишен мъж от Габрово и 75-годишна жена от Плевен. Двамата пациенти са с положителни проби от първите и вторите им направени тестове. Те са хоспитализирани преди няколко дни във влошено състояние. Към момента двамата вече са в добро здравословно състояние. През следващите часове ще се правят още тестове.

Старско

“Това не са напълно достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Взетите проби от контактните лица вече пътуват към София”, съобщи началникът на Военномедицинска академия.

Тази нощ материалите на двамата заразени ще бъдат доставени в Националната референтна лаборатория за повторен анализ.

От щабът не могат да кажат, че става въпрос за 100% положителни проби. Към момента двамата пациенти не отговаряли на очаквания профил. Те не са пътували до чужбина в страни, където има заболели от COVID-19, както и са нямали контакт с болни от коронавирус. “Губи ни се нулевия пациент”, каза генерал-майор Мутафчиаски. Ангел Кунчев поясни, че две от пробите дават положителен резултат за наличието на вируса, а третата проба – отрицателен. Кунчев заяви още, че дори в неделя повторните резултати да се окажат отрицателни, обявяването на позитивните проби сега не е излишна мярка.

Пред БТВ директорът на болницата в Габрово обяви, че възрастната жена е постъпила в болницата на 3-ти март с данни за пневмония. Тя е изолирана в инфекциозното отделение на болницата, което е под карантина. Към момента не се налага промяна в начина й на лечение, каза още директорът на габровската болница.

В неделя около 10 часа ще е окончателно ясно дали говорим за наличието на коранавирус. Продължават проверките на резултатите, но на този етап лицата с положителните проби се считат за заразени, казват още от Националния оперативен щаб.

За установяването на всички хора, които са имали контакт с болните, ще съдейства и МВР, обяви вътрешният министър Младен Маринов.

Службите призовават българите да спазват добра лична хигиена, а пътувалите до рискови дестинации да остават под домашна карантина.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Вихър отнесе конкуренцията на кушиите в Бисер/ВИДЕО/
Вихър отнесе конкуренцията на кушиите в Бисер/ВИДЕО/

Приятели грабнаха купата на кмета
Приятели грабнаха купата на кмета

Затвори